Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SNS oceňuje, že prezidentka podpísala povinnú škôlku

Predseda SNS Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Zuzana Čaputová podpísala povinné predprimárne vzdelávanie s tým, že Slovensko výrazne zaostáva v pripravenosti detí na nástup do prvého ročníka základnej školy

Bratislava 11. júla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) oceňuje, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala upravené pravidlá pre politické strany a volebnú kampaň a tiež povinnú škôlku pre päťročné deti. "Politická súťaž bude tak rovnocenná a deti budú pripravené na povinnú školskú dochádzku," uvádza SNS v tlačovej správe.

"Ďakujeme hlavne za všetky päťročné deti, ktoré dostanú rovnaké šance pred začiatkom povinnej školskej dochádzky na základných školách," povedala podpredsedníčka a poslankyňa SNS Eva Smolíková. Ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS) sa nazdáva, že opatrenie pomôže zlepšiť výsledky žiakov v medzinárodných testovaniach a zároveň pomôže dosiahnuť zaškolenosť u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia.



SNS pripomína, že novela zákona súčasne zakazuje politickú činnosť v školách a zavádza povinnosť odpisov z registra trestov pre všetkých pedagógov.

Poslankyňa SNS Eva Antošová zas tvrdí, že zmeny v zákone o volebnej kampani nie sú namierené proti niekomu. "Ale sú za niečo. Nikto z nás nechce, aby Slovensko riadili tak ako súkromné firmy. Politika by nemala byť o investícii," uviedla.

Prezidentka podpísala povinné predprimárne vzdelávanie s tým, že Slovensko výrazne zaostáva v pripravenosti detí na nástup do prvého ročníka základnej školy a povinná predškolská príprava je podľa nej bežným spôsobom riešenia tohto problému aj v okolitých krajinách. Zákon podľa prezidentky umožňuje výnimky pre rodičov detí, ktorí chcú absolvovať predškolskú prípravu s deťmi doma, čo hlava štátu považuje za dostatočné.

Prezidentka podpísala aj nové pravidlá pre volebnú kampaň, hoci má vážnu výhradu k spôsobu ich prijatia. Parlament ich schválil v zrýchlenom režime za menej ako 24 hodín. Novela upravuje finančné limity pre politické strany, ruší tretie strany v kampani, mení financovanie volebnej kampane a pokuty.