Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Slovenských europoslancov nie je možné voliť zo zahraničia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. mája (TASR) - V júnových eurovoľbách si občania nemôžu voliť slovenských europoslancov zo zahraničia. Voliť sa dá len na území Slovenska. Hlasovať môže volič aj mimo trvalého bydliska, ak si vopred vybaví hlasovací preukaz.

Hlasovať na území SR môže aj občan iného členského štátu Európskej únie nad 18 rokov, ktorý má na Slovensku trvalý pobyt. Musel však do 29. apríla predložiť žiadosť a vyhlásenie. Takýto volič bude rozhodovať o slovenských europoslancoch. Hlasovať môže len v jednom štáte.

O hlasovací preukaz môžu občania požiadať listom alebo e-mailom najneskôr do 20. mája. V žiadosti treba uviesť meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. Osobne sa dá vybaviť v úradných hodinách obce, v ktorej majú trvalý pobyt, a to najneskôr 7. júna.

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Kandiduje 23 strán a jedna koalícia. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Zakrúžkovať môžu najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny.