Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Slovenský umelec Libertíny má výstavu v Jeruzaleme

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava je jedným z prvých projektov Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, ktorý vznikol v septembri 2021.

Jeruzalem 25. apríla (TASR) - Slovenský inštitút v Jeruzaleme v spolupráci s umelcom Tomášom Libertínym otvoril jeden z najväčších projektov slovenskej kultúrnej diplomacie v Izraeli. Výstava Crafted by Bees (Vytvorené včelami) pozostáva z voskových sôch cisára Hadriána, obohatených o vzácnu antickú bronzovú predlohu a monumentálne audiovizuálne projekcie z úľov. Výstava bude v Izraelskom múzeu v Jeruzaleme otvorená do konca roka 2024. TASR o tom informoval riaditeľ Slovenského inštitútu v Jeruzaleme Jakub Urik.

Výstava je jedným z prvých projektov Slovenského inštitútu v Jeruzaleme, ktorý vznikol v septembri 2021. Diela umelca Libertínyho budú vystavené v múzeu, ktoré je považované za jedno z 50 najvýznamnejších múzeí sveta.

Urik uviedol, že zabezpečiť výstavu slovenského umelca v zahraničí je diplomatická výzva. Zároveň podotkol, že projekt prebieha aj napriek vojenskému konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Slovenský projekt zožal v krajine úspech, informovali o ňom tamojšie médiá a jedna zo sôch skončila v izraelskom prezidentskom paláci. Prestížny slovenský umelec Tomáš Libertíny je známy práve vďaka svojim voskovým sochám.

Urik skonštatoval, že na projekte sa podieľali aj múzejní kurátori z oddelení dizajnu, architektúry a archeológie. Socha rímskeho cisára Hadriána, ktorá bola pri výstave použitá, je jedným z najcennejších artefaktov múzea. Šéf oddelenia architektúry Dudi Mevora označil Hadriána za "enfant terrible izraelskej histórie", keďže práve jemu sa pripisuje prvé použitie slova Palestína.