Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva bude obstarávať nové učebnice matematiky

Ilustrančné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa opozičného poslanca Národnej rady SR B. Gröhlinga by bolo lepšie, ak by si učebnice školy vyberali samy.

Bratislava 26. marca (TASR) - Ministerstvo školstva vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR zverejnilo predbežné oznámenie na výber učebníc matematiky pre prvý a druhý stupeň základných škôl. To kritizuje opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling (SaS), podľa ktorého ide o "biznis pre vyvolených". Podľa neho by bolo lepšie, ak by si učebnice školy vyberali samy.

Ministerstvo argumentuje, že to umožňuje. "Školy si budú môcť cez edičný portál vybrať z viacerých učebníc a pracovných zošitov (pôjde o sadu väzieb)," avizoval tlačový odbor rezortu školstva. Upozornil tiež, že predbežné upozornenie je len informáciou pre autorov, aby začali pracovať na publikáciách. Tie potom budú predmetom riadneho verejného obstarávania.

Podľa Gröhlinga by štát mohol za učebnice zaplatiť 16 miliónov eur. "Tesne pred koncom volebného obdobia dostane jeden víťaz garantovaný biznis. Školy budú dostávať pracovné učebnice bez ohľadu na kvalitu, na spokojnosť škôl alebo na to, či ich vôbec potrebujú,“ konštatoval.

Ministerstvo to odmieta. "Nie je pravda, že ministerstvo školstva vyberá jedného uchádzača, ktorý sa obohatí o 16 miliónov eur. Naopak, rezort školstva otvára trh s učebnicami, ako to urobil už v prípade učebnice prvouky a cudzích jazykov," uviedol rezort školstva.