Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rakovinou prostaty trpí takmer 9000 Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Ročne pritom pribudne 2000 takýchto pacientov. Na rakovinu prostaty ročne zomrie 600 mužov.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Rakovinou prostaty trpí takmer 9000 Slovákov. Ročne pritom pribudne 2000 takýchto pacientov. Na rakovinu prostaty ročne zomrie 600 mužov. Pri príležitosti Európskeho urologického týždňa, ktorý sa začína v pondelok, na to upozornila Slovenská urologická spoločnosť.

Odborníci tvrdia, že muži ignorujú príznaky problémov a na preventívne prehliadky nechodia. "Výskyt onkologických ochorení sa zvyšuje v celej Európe. U nás je však situácia horšia, pretože vysoké percento pacientov zachytíme až v pokročilom štádiu ochorenia, keď prognóza nie je dobrá. Je za tým fakt, že muži o svojich problémoch neradi otvorene hovoria, a preto nechodia na preventívne prehliadky," priblížil vedecký sekretár Slovenskej urologickej spoločnosti Boris Kollárik.

Z prieskumu Európskej urologickej asociácie vyplýva, že každý štvrtý respondent vie správne identifikovať, kde sa prostata vôbec nachádza. Asociácia poukázala aj na to, že správnu odpoveď poznalo viac žien než mužov. Z opýtaných 54 percent uviedlo, že prostatu majú aj ženy. Podľa odborníkov sú rovnako slabé aj znalosti v prípade rakoviny semenníkov. Viac ako dve tretiny opýtaných mužov si neverí, pokiaľ ide o rozpoznávanie symptómov. Oveľa viac sú si sebaistí pri určovaní príznakov rakoviny prsníkov. Z oslovených respondentov 40 percent nevedelo uviesť, čo robí urológ. Desať percent opýtaných o ňom nikdy nepočulo.

Predseda Slovenskej urologickej spoločnosti Ivan Minčík tvrdí, že urológovia sa nechcú iba prizerať, ako si Slováci kazia zdravie a životy "vlastnou nevedomosťou". Ako dodal, v novembri urológovia plánujú v osvete pokračovať v rámci kampane Movember. "November, vo svete známy aj ako mesiac boja proti rakovine prostaty, sa mení na Movember. Muži si fotia svoje fúzy a publikujú ich na sociálnych sieťach. Týmto gestom podporujú boj proti rakovine prostaty," uzavrel.

Európsky urologický týždeň potrvá do 27. septembra.