Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PS-Spolu: Zákony, ktoré majú riešiť nelegálny majetok, sú deravé

Na archívnej snímke (vľavo) Miroslav Beblavý (SPOLU-OD) a Michal Truban (Progresívne Slovensko). Foto: TASR Jaroslav Novák

V prípade Jankovskej podľa programového lídra Miroslava Beblavého zlyháva ústavný zákon o ochrane verejného záujmu.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Zákony, ktoré majú riešiť nelegálne nadobudnutý majetok, sú deravé. Tvrdí to koalícia PS-Spolu v reakcii na podozrenia ohľadom majetku sudkyne a bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Zmeny chcú predstaviť ešte pred voľbami. TASR o tom informovala hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková.

V prípade Jankovskej podľa programového lídra Miroslava Beblavého zlyháva ústavný zákon o ochrane verejného záujmu. “Obsahuje dieru, že ak sa funkcionár sám vzdá funkcie, žiadna pokuta ani iný trest mu nehrozí. Zároveň tento ústavný zákon nerieši situáciu, ak majetok patrí iným ľuďom a funkcionár má právo ho doživotne užívať. Stačí to len priznať a podvodník či podvodníčka majú pokoj,” povedal.

Neefektívny je podľa zástupcov koalície aj zákon o sudcoch, ktorý skúma súlad majetku a príjmov i zákon o preukazovaní pôvodu majetku.

Sporný byt mal podľa zverejnenej údajnej komunikácie z aplikácie Threema Jankovskej zabezpečiť Marian K. Oficiálne má byť napísaný na Jankovskej synov, zatiaľ čo ona má právo na doživotné užívanie. Informáciu priniesli Aktuality.sk.