Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Marian K. vypovedá v kauze televíznych zmeniek o obsadení televízie

Na snímke Marian K. (uprostred), jeho advokát Michal Mandzák (vľavo) a advokát bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla R. Marek Para (vpravo) počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 9. septembra 2019 Foto: TASR - Michal Svítok

Na výsluch svedka sa má v popoludňajších hodinách dostaviť aj bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth

Bratislava 9. septembra (TASR) – Marian K. obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol R., aj Marian K. začal vysvetľovaním kauzy Gamatex, ktorá mala viesť k podpisu údajných zmeniek.

Rozprával o tom, ako spoznal nebohého majiteľa ESPE Štúdia Siloša Pohanku. Ten mal Pavlovi R. pomôcť získať licenciu pre Markízu, za čo mal dostať odmenu, čo Pavol R. údajne nedodržal. „Pohanka vyvinul právnu aktivitu, aby sa domohol plnenia zmluvy," uviedol Marian K. s tým, že nebol úspešný. Podľa jeho slov sa to nepáčilo spoločníčke Pavla R. Sylvii Volzovej, ktorá chcela, aby sa splatila aspoň zmluvná pokuta.

Marian K. mal následne spísať s Pohankom zmluvu o odstúpení pohľadávky za jednu korunu, čo bolo zdôvodnil tým, že sa dopredu nevedelo, koľko z pohľadávky sa vymôže. Pohanka mal podľa Mariana K. dostať 30 percent.

Niekdajšia členka Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Anna Hausknotzová, naopak, v júli vypovedala, že Marian K. získal pohľadávku násilím. "Ľahko sa vám podpisuje, keď máte pištoľ pri hlave," uviedla vtedy Hausknotzová údajné slová Pohanku. „Nie je pravda, že Pohanka podpísal zmluvu pod nejakým nátlakom,“ reagoval Marian K. O tom má podľa neho svedčiť fakt, že s nimi prišiel do Markízy, keď ju prišli obsadiť. Tvrdí tiež, že mu za televíziu napokon vyplatil 16 miliónov korún.

„Nie je pravda, že sme prišli do Markízy ozbrojení a ohrozovali niekoho," vypovedal Kočner. Podľa svojich slov prišiel do Záhorskej Bystrice s Pohankom, Štefanom A. a zavraždeným mafiánom Petrom Čongrádym. Následne Marian K. zistil, že zamestnanci televízie sa nepostavili na ich stranu, ako to predpokladala Volzová, ktorú vymenovali za generálnu riaditeľku.

"Vzhľadom na to, že sme boli valným zhromaždením vymenovaní za konateľov Slovenskej televíznej spoločnosti, sme sa ujali svojich právomocí a požiadali pána R., aby odišiel z televízie, lebo tu nemá čo hľadať," doplnil Marian K. „Čo to znamená?," mal sa opýtať Pavol R. „To znamená, že v Markíze už nič nemáš“, odpovedal Marian K.



Marian K. je obžalovaný spolu s Pavlom R., že sfalšovali zmenky TV Markíza a následne marili spravodlivosť. Štefan A. je obvinený z toho istého skutku, avšak odčlenený na Volzovej. Marian K. je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka.

Prokurátor predložil ďalšiu komunikáciu Mariana K.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta predložil senátu Špecializovaného trestného súdu ďalší balík komunikácie Mariana K. na pondelkovom pojednávaní v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Ten je na pojednávaní prvýkrát prítomný s očakávaním, že bude vo veci údajného falšovania zmeniek TV Markízy vypovedať. Obhajca Mariana K. Marek Para vzniesol proti predsedovi senátu námietku zaujatosti.

Obsahom námietky je údajne favorizovanie prokurátora a obhajcov poškodených pred advokátmi obžalovaných Mariana K. a Pavla R. Prokuratúre sa majú podľa Paru zasielať dôkazy skôr ako obhajcom. Para taktiež namieta obrnenú eskortu, ktorá Mariana K. z Leopoldova prevážala, pretože to podľa neho narúša prezumpciu neviny.

Na pondelkové pojednávanie sa do ÚVV Bratislava nedostavil spoluobžalovaný Mariana K. Pavol R. Ten je bývalým riaditeľom televízie, ktorý na ostatných pojednávacích dňoch trval na svojej nevine.

Na výsluch svedka sa má v popoludňajších hodinách dostaviť aj bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Ten svoj úmysel na pojednávanie prísť deklaroval v pondelok ráno na svojom webe. „Dnes sa postavím ako svedok pred senát, obžalobu aj obhajobu a detailne popíšem, ako, kedy a za akých okolností som sa dozvedel o tom, že viaceré osoby sa podieľali na výrobe antedatovaných zmeniek,“ uviedol Tóth.

Medzi verejnosťou sedí aj Štefan A., ktorý je obvinený z rovnakého skutku, avšak odčlenený na samostatné konanie. V júli vypovedal pred súdom ako svedok, keď priznal komunikáciu s Marianom K. cez šifrovanú aplikáciu Threema.