Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentskú kandidátku Z. Čaputovú podporia osobnosti z novembra '89

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov, ktorí oznámili zbieranie podpisov potrebných na kandidatúru.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Prezidentskú kandidátku Zuzanu Čaputovú (Progresívne Slovensko) podporia viaceré osobnosti spojené s novembrom '89. Medzi nimi je napríklad Čech Michael Kocáb, Peter Tatár, Anton Popovič či Mikuláš Huba, informovali o tom v stredu počas tlačovej konferencie v Bratislave.

Podporu prezidentskej kandidátke vyslovil Popovič, ktorý sa s ňou stretol už počas "kauzy pezinskej skládky". Poznamenal, že už ako občianska aktivistka dokázala bez moci a prostriedkov za 15 rokov zvíťaziť nad vôľou štátnych orgánov. Podľa neho v súčasnosti potrebujeme ľudí, ktorí pomôžu ozdraviť našu krajinu.

"Zvykli sme si, že v prezidentskom kresle sedí vždy človek, na ktorého sa môžeme, čo sa týka etiky a moderného rozvoja, spoľahnúť," povedal Tatár, ktorý je známy aj ako ochranár. Ako doplnil, práve preto podporil Čaputovú, ktorá podľa neho takouto osobnosťou je.

Podľa prezidentskej kandidátky v čase, keď práve títo jej podporovatelia stáli na námestiach, mala ona 16 rokov. "Bola som mladá na to, aby som vám mohla pomôcť, ale dosť vnímavá na to, aby som chápala, že išlo o veľa. Som jedna z tých, ktorá sa vďaka vám mohla dostať na vysokú školu a doštudovať ju," poznamenala Čaputová. Ako doplnila, aj vďaka týmto mužom mohla slobodne vyjadrovať svoje názory, spoznávať svet a žiť bez perzekúcií za svoje presvedčenie.

Čaputová poukázala na to, že je potrebné sa postaviť za slušnosť, ľudskosť a spravodlivosť. "Znovu prichádzame k zastrašovaniu a šikane mladých ľudí, ktorí pomenovali zlo, a k spochybňovaniu ich čistých úmyslov," povedala kandidátka na prezidentku. Poznamenala, že chce pokračovať v tom, čo práve aj títo muži začali, aby deti žili v krajine, o ktorej kedysi snívali aj jej podporovatelia.

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov, ktorí oznámili zbieranie podpisov potrebných na kandidatúru. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Radovan Znášik, Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Robert Mistrík (vedec), Zuzana Čaputová(Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi. Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR.