Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O post ústavného sudcu má záujem zatiaľ deväť uchádzačov

Na archívnej snímke vypočutie kandidátov na ústavných sudcov Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Návrhy na kandidátov sa môžu doručovať do pondelka 26. augusta do 12.00 h. Poslanci parlamentu majú kandidátov na ústavných sudcov voliť na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra.

Bratislava 22. augusta (TASR) - O post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR má zatiaľ záujem deväť uchádzačov. TASR to povedal predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Róbert Madej (Smer-SD). Ôsmi záujemcovia sa už o túto funkciu uchádzali aj v predchádzajúcich hlasovaniach. Novým menom je Slavomír Trnkócy, ďalšími uchádzačmi sú Libor Duľa, Martina Jánošíková, Peter Straka, Ladislav Duditš, Zuzana Pitoňáková, Libor Duľa, Michal Matulník a Robert Šorl.

Návrhy na kandidátov sa môžu doručovať do pondelka 26. augusta do 12.00 h. Poslanci parlamentu majú kandidátov na ústavných sudcov voliť na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. septembra. Pôjde už o piatu voľbu. V koalícii stále nie je zhoda na spôsobe hlasovania. Smer-SD trvá na tajnej voľbe, SNS a Most-Híd chcú presadzovať verejnú voľbu. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár v rozhovore pre TASR povedal, že neustúpi z požiadavky voliť kandidátov na ústavných sudcov v pléne verejne.

Na Ústavnom súde (ÚS) SR sa vo februári uvoľnilo deväť sudcovských miest. Parlament mal zvoliť dvojnásobný počet, teda 18 kandidátov, z ktorých mala hlava štátu vymenovať deviatich sudcov.

Zákonodarcom sa v doterajších voľbách nepodarilo zvoliť plný počet chýbajúcich kandidátov. Parlament doteraz zvolil spolu 14 kandidátov. Do plného počtu 18 teda chýbajú ešte štyria.

Niekoľko sudcov už predchádzajúci prezident Andrej Kiska vymenoval, na Ústavnom súde SR je tak v súčasnosti sedem z 13 sudcov. Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ústavných sudcov vymenuje, až keď dostane plný počet kandidátov.