Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

VIDEO: Novela cestného zákona zvýši pokuty pre cestných pirátov

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Ak vodič pôjde cez obec rýchlosťou 100 km/h, môže na mieste dostať pokutu vo výške 800 eur.

Bratislava 23. 7. 2015 (Tablet.TV) - Ministerstvo vnútra predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh novely o cestnej premávke. V evidencii vozidiel sa zmenia podmienky prehlásenia vozidla na nového vlastníka pri predaji a rozšíri sa okruh dopravných priestupkov, za ktorých porušenie budú zodpovední držitelia vozidla v rámci objektívnej zodpovednosti. Napríklad bude možné postihnúť porušenie zákazu jazdy kamiónov po diaľnici a nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti pred železničným priecestím. Takisto je navrhnutá nová úprava sankcií za prekročenie najvyššej dovolenej rýchlosti.

Takisto sa zvýšia pokuty pre cestných pirátov. Novela myslí aj na ochranu najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky.



Sprísnia sa podmienky na udelenie vodičského oprávnenia pre tých, ktorí boli prichytení pod vplyvom alkoholu. Preskúmajú ich závislosť od alkoholu a budú musieť absolvovať odborné poradenstvo. Zákaz jazdy kamiónov v nedeľu a deň pracovného pokoja sa zúži od 7 hodiny rannej do 22 hodiny večer. Novela by mala byť platná od 1. januára budúceho roka.

VYŠŠIE POKUTY PRE CESTNÝCH PIRÁTOV by terazmedia