Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort zdravotníctva odmieta výzvu zastaviť investície do nemocníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková (SaS) poukázala na to, že Slovensko má po Nemecku najhustejšiu nemocničnú sieť v Európskej únii, ale na pacienta dáva podpriemerné zdroje.

Bratislava 15. júla (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odmieta výzvu SaS na zastavenie investícií do nemocníc. Reagovalo tak na pondelkovú tlačovú konferenciu opozičnej strany, na ktorej jej predstavitelia hovorili o projekte stratifikácie, pričom apelovali na šéfku MZ SR Andreu Kalavskú (nominanka Smeru-SD), aby zastavila všetky investície, ktoré sú v rozpore s jej reformou nemocníc. SaS síce stratifikáciu podporuje, no mieni, že jej realizáciu by mala súčasná vláda nechať na svojich nástupcov.

"Takéto vyjadrenia považujeme za hazardovanie so skvalitňovaním poskytovania zdravotnej starostlivosti, nakoľko tieto investície majú nesmierny veľký význam tak pre pacientov pri ich liečbe, ako aj pre lekárov, sestry a iných zdravotníckych pracovníkov pri zlepšení ich pracovných podmienok," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Hoci súčasná ministerka zdravotníctva preukazuje snahu presadiť stratifikáciu, podľa SaS dochádza k opatreniam, ktoré sú s ňou v rozpore. Ako príklad strana uviedla rozdrobovanie neurochirurgií. Ministerstvo zasa zdôraznilo, že materiál stratifikácie je o nastavovaní parametrov kvality. "Projekt by do systému po prvý raz v histórii Slovenska priniesol merateľné kritériá výsledkov liečby, vďaka čomu by sa zlepšila kvalita a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti," zdôraznil rezort zdravotníctva.

Poslankyňa Národnej rady SR Jana Cigániková (SaS) poukázala na to, že Slovensko má po Nemecku najhustejšiu nemocničnú sieť v Európskej únii, ale na pacienta dáva podpriemerné zdroje a rovnako nízka je aj efektivita vynaloženia daných zdrojov. Upozornila tiež na chýbajúcu techniku a personál. Stratifikácia zadefinuje podľa Eliášovej aj pravidlá pre novú minimálnu sieť nemocníc, ktorá sa oproti súčasnosti niekoľkonásobne zvýši. "Dnes je minimálna sieť nastavená len na 13 všeobecných nemocníc, ktoré majú zákonom stanovenú garanciu zazmluvnenia. Stratifikácia ich počet zvyšuje najmenej na 46, a to v optimálnom rozložení po celom Slovensku,“ vysvetlila. Zdôraznila tiež, že finančné prostriedky z kapitálových výdavkov a eurofondov boli použité na rekonštrukciu, modernizáciu či na nákup medicínskej techniky.

Eliášová tiež povedala, že zmeny by v rámci reformy boli zavádzané postupne, v horizonte 11 rokov, pričom všetky zdravotnícke zariadenia by boli na rovnakej štartovacej čiare a mali prechodné obdobie na splnenie kritérií. "Stratifikácia by pacientom priniesla kvalitnú, bezpečnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť a zvýšila by efektivitu vynakladaných zdrojov na ústavnú zdravotnú starostlivosť," uzavrela hovorkyňa rezortu zdravotníctva.