Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rezort obrany chce postaviť Hrob neznámeho vojaka pri Úrade vlády SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Umelecké stvárnenie monumentu má symbolizovať aj slovenskú štátnosť, s dôrazom na politické a kultúrne dedičstvo a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť.

Bratislava 19. decembra (TASR) - V parku pri Úrade vlády SR v bratislavskom Starom Meste má byť Hrob neznámeho vojaka. Zriadiť ho chce Ministerstvo obrany (MO) SR ako protokolárne miesto SR, ktoré bude symbolom patriotizmu a heroizmu občanov Slovenska. Návrh predložil rezort obrany do medzirezortného pripomienkového konania.

"Hrob neznámeho vojaka ako protokolárne miesto Slovenskej republiky je ústredné pietne miesto a najčestnejší vojnový hrob, pri ktorom sa organizujú štátne pietne akty. Je trvalým symbolom nespochybniteľného vlastenectva a skutočného hrdinstva občanov štátu, ktorí do posledného písmena naplnili slová prísahy," ozrejmil rezort. Umelecké stvárnenie monumentu má symbolizovať aj slovenskú štátnosť, s dôrazom na politické a kultúrne dedičstvo a na stáročné skúsenosti zo zápasov o národné bytie a vlastnú štátnosť.

Areál chce rezort vybudovať v zastavanom území mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, medzi Leškovou ulicou a Úradom vlády SR, na vymedzenej ploche areálu parku. Jeho celkový tvar a rozmer upravia podľa výsledkov verejnej urbanisticko-architektonickej súťaže vyhlásenej na jeho umelecké stvárnenie, vyplýva z predložených materiálov.

Bratislavčania a Slovensko podľa poslanca Národnej rady SR Petra Osuského (SaS) nepotrebujú nový pamätník padlým. Liberáli podľa jeho slov nemajú nič proti tomu, aby bol z parku odstránený pamätník komunistu Mareka Čulena, ale majú výhrady k tomu, aby na mieste postavilo MO pod vedením SNS pamätník, ktorý má pripomínať vlastenectvo a hrdinstvo Slovákov pri obrane vlasti.

"Pripomíname ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi (SNS), že v Bratislave je Námestie Slovenského národného povstania, čo je dôstojné, občanmi navštevované a v zápase o demokraciu a slobodu symbolické miesto na uctenie si hrdinstva Slovákov. A nielen ich, ale všetkých ľudí rôznych národností, ktorí na území Slovenska v boji za spravodlivú vec položili svoj život," doplnil. SaS zároveň očakáva, že o novom pamätníku nebude rozhodovať výhradne vláda, ale aj bratislavská samospráva.