Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Mocek: SR pri vstupe do EÚ podporila aj nálada v strednej Európe

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Do prvej skupiny krajín uchádzajúcich sa o členstvo zaradila EÚ Slovensko v roku 1999, rok po parlamentných voľbách, po ktorých vznikla vláda Mikuláša Dzurindu.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slovensko pri vstupe do Európskej únie ťahal záujem o tranzíciu po konci studenej vojny a celková nálada v strednej Európe. Pripravenosť krajiny bola však určite vyššia než dnešný stav Srbska či Ukrajiny, uviedol pre TASR analytik z českej Asociácie pre medzinárodné vzťahy (AMO) Ondřej Mocek.

"Slovensko malo úplne inú východiskovú situáciu. Jeho pripravenosť bola v dobe vstupu určite vyššia než dnešný stav Srbska či Ukrajiny. Srbsko by sa dalo pripodobniť v nejakom širšom kontexte ku Slovensku za Mečiara. To znamená, že systémovo a inštitucionálne nie je stále dostatočne pripravené na vstup," uviedol Mocek.

Štatút kandidátskej krajiny má v súčasnosti Albánsko, Bosna a Hercegovina, Gruzínsko, Moldavsko, Čierna hora, Severné Macedónsko, Srbsko, Turecko a Ukrajina.

Na to, aby sa Srbsko stalo podľa analytika členom, musí najprv vyriešiť vzťahy so svojou bývalou provinciou Kosovom, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť.

Ukrajina získala štatút kandidáta na vstup do EÚ v roku 2022, po tom, ako tam Rusko rozpútalo vojnu. Aby sa stala plnohodnotným členom EÚ, musí splniť mnoho podmienok a odporúčaní Európskej komisie. Medzi ne patrí napríklad reforma Ústavného súdu aj súdnictva ako takého.

Mocek dodal, že situácia na Ukrajine je ešte komplikovanejšia. "Vojnový stav je neporovnateľný. Ukrajina má pred sebou ešte veľmi dlhú cestu, ktorá musí začať skončením vojny, vyriešením svojich hraníc a potom prispôsobením celého svojho legislatívneho rámca," povedal.

SR sa stala pridruženým partnerom EÚ v roku 1994. V roku 1995 odovzdala na summite EÚ v Cannes slovenská delegácia vedená premiérom Vladimírom Mečiarom oficiálnu žiadosť SR o prijatie za člena EÚ.

V roku 1997 EÚ oznámila, že SR nezaradila pre neplnenie politických kritérií medzi kandidátov, ktorí sú najlepšie pripravení na vstupné rozhovory o členstve v EÚ. SR sa tak ocitla v skupine spolu s Bulharskom, Litvou, Lotyšskom a Rumunskom.

Do prvej skupiny krajín uchádzajúcich sa o členstvo zaradila EÚ Slovensko v roku 1999, rok po parlamentných voľbách, po ktorých vznikla vláda Mikuláša Dzurindu. SR následne dostala s ďalšími piatimi novými kandidátskymi štátmi (Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Malta a Rumunsko) pozvanie na začatie rokovaní o vstupe do EÚ.

Oficiálne rokovania o vstupe SR do EÚ sa začali v roku 2000. Vedúci predstavitelia EÚ na summite v Kodani v roku 2002 dosiahli dohodu o ukončení prístupových rokovaní s desiatimi kandidátskymi krajinami vrátane Slovenska. SR nakoniec vstúpila do EÚ 1. mája 2004 spolu s Českom, Poľskom, Maďarskom, Cyprom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Maltou a Slovinskom.