Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Parlamentné výbory krajín V4 odmietli znižovanie kohéznych fondov

Ilustračné foto. Foto: TASR/DUNA/MTI/Janos Vajda

Vyšehradské krajiny minuli množstvo zdrojov na rozvoj zaostalých oblastí.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Delegáti parlamentných výborov pre európske záležitosti krajín Vyšehradskej štvorky dnes na stretnutí v Sárospataku na severovýchode Maďarska vyzvali svoje vlády, aby na blížiacom sa summite EÚ odmietli plánované 20-percentné znižovanie kohéznych a agrárnych fondov.

Podľa agentúry MTI predseda príslušného maďarského výboru Richárd Hörcsik z vládnej strany Fidesz po schôdzke informoval, že členovia výborov parlamentov Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska sa dokázali aj v Sárospataku zhodnúť vo viacerých záležitostiach.

"Jednota krajín zoskupenia V4 dokáže presadiť svoje záujmy v určujúcich otázkach, čo sa ukázalo aj pri voľbe predsedu Európskej komisie," zdôraznil Hörcsik.

Predseda podotkol, že vyšehradské krajiny minuli množstvo zdrojov na rozvoj zaostalých oblastí. Ako príklad uviedol elektrifikáciu železničnej trate Mezőzombor-Sátoraljaújhely na severe krajiny. Túto trať podľa Hörcsik možno rozvíjať ďalej smerom na Slovensko, a cez Slovensko ďalej smerom do Poľska.