Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

M. BEŇOVÁ: Prípadný proces Brexitu nebude najdominantnejšou témou EÚ

Monika Flašíková-Beňová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) si nemyslí, že Slovensko ako predsedajúca krajina bude extrémne konfrontovaná s ďalším postupom v prípade britského "nie" Európskej únii.

Bratislava 14. apríla (TASR) – Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) si nemyslí, že Slovensko ako predsedajúca krajina bude extrémne konfrontovaná s ďalším postupom v prípade britského "nie" Európskej únii.

"Keď Veľká Británia požiada o vystúpenie, tak sa začne procedúra jej vystúpenia. Ale nebude to najdominantnejšia téma, ktorá bude vládnuť EÚ, ktorá bude fungovať ďalej," poznamenala.

Naopak, vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík pripomenul, že výsledok britského referenda určí začiatok slovenského predsedníctva a jeho priebeh v druhom polroku.

"Sústredíme sa na to, ako vyriešime nový fenomén, ak ľudia v referende rozhodnú o vystúpení z únie," poznamenal s tým, že následne nastúpia mechanizmy definované v zmluvách o fungovaní EÚ. "Ako predsedníctvo to musíme uchopiť, pričom budeme mať svoju úlohu v tom, že budeme riešiť diskusiu z toho plynúcu medzi 28 členskými štátmi EÚ," priblížil Javorčík. Dodal, že zatiaľ sa táto problematika nerieši, keďže sa v Bruseli pracuje s hypotézou, že Briti nakoniec rozhodnú o zotrvaní v únii.

Referendum sa uskutoční 23. júna, teda iba niekoľko dní pred začiatkom slovenského predsedníctva. Toto hlasovanie sa stalo pre Brusel kľúčovým. Možný odchod Londýna z EÚ by totiž mohol mať zásadný politický a ekonomický vplyv na chod celého zoskupenia.

Právny mechanizmus procesu vystúpenia z únie zaviedla ako prvá Lisabonská zmluva. Svoj úmysel odísť oznámi dotyčný členský štát Európskej rade. Následne sa s ním uzatvorí dohoda o vystúpení. Tú dojednáva Európska komisia a uzatvorí Rada, ktorá sa na nej musí uzniesť kvalifikovanou väčšinou po odsúhlasení Európskeho parlamentu.