Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH sa pre výsledky v eurovoľbách obrátilo na Ústavný súd SR

Na archívnej snímke Alojz Hlina. Foto: TASR Michal Svítok

SR má po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ pripadnúť jedno z britských kresiel. Podľa novely by sa mandátu neujal zvolený kandidát tej politickej strany, ktorá vykázala najmenší zostatok delenia.

Bratislava 4. júna (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie sa pre výsledky májových eurovolieb obrátilo na Ústavný súd SR. TASR to potvrdil predseda KDH Alojz Hlina. Hnutie považuje za nespravodlivé, že vo voľbách skončilo lepšie ako SaS, a predsa nemá priamo dva mandáty, kým SaS áno. KDH má na jeden čakať, kým nastane brexit.

"Veríme v spravodlivosť," povedal Hlina v súvislosti s podaním na Ústavný súd SR. Nepovedal, či sa hnutie obráti aj na iné inštitúcie, ak by neuspelo na košickom súde.

Mandáty sa udeľovali podľa novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú v januári schválil parlament. Tá hovorí, že jeden zo zvolených slovenských europoslancov sa neujme mandátu až do termínu brexitu. "Čierny Peter" pripadol Miriam Lexmann, kandidátke KDH. Hnutie to považuje za nespravodlivé, keďže SaS (9,62 percenta) dosiahla horší výsledok a napriek tomu dostala dva mandáty. KDH získalo 9,69 percenta hlasov.

Slovensku má po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ pripadnúť jedno z britských kresiel. Podľa novely by sa mandátu neujal zvolený kandidát tej politickej strany alebo koalície, ktorá vykázala najmenší zostatok delenia.