Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

I. KORČOK: Pri brexite budú prioritou Slovenska záujmy jeho občanov

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Vysvetlil, že po dnešku sa vyjasnia otázky ohľadom ďalšieho postupu v prípade brexitu a začne sa príprava na rokovania.

Bratislava 29. marca (TASR) – Pri rokovaniach o odchode Veľkej Británie z Európskej únie budú prioritou Slovenska záujmy krajiny a jej občanov. V reakcii na oficiálnu notifikáciu žiadosti Veľkej Británie to dnes uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Vysvetlil, že po dnešku sa vyjasnia otázky ohľadom ďalšieho postupu v prípade brexitu a začne sa príprava na rokovania. Tá vyústi mimoriadnym summitom 29. apríla v Bruseli a následne začnú komplexné rokovania Únie s Britániou.



„Chcem povedať za Slovensko, že Britániu považujeme teraz, ale aj v budúcnosti za veľmi dôležitú krajinu. Ekonomicky je to veľmi silný investor na Slovensku, takže našou prioritou je zachovať a presadiť naše záujmy, záujmy našich občanov, ale mať aj po odchode Británie nastavené veľmi dobré bilaterálne vzťahy,“ zdôraznil Korčok.



Štátny tajomník zároveň potvrdil, že Slovensko bude mať záujem o to, aby sa Európska agentúra pre lieky (EMA) presunula z Londýna do Bratislavy. Ministerstvo si pritom podľa Korčoka uvedomuje, že v tejto otázke je veľká konkurencia medzi členskými štátmi. Výhodou Slovenska môže byť, že zatiaľ na jeho území únijná agentúra nepôsobí.

„Je to obrovská agentúra, ktorá má tisíc zamestnancov, a pochopiteľne, krajina musí ponúknuť adekvátne a konkurenčné prostredie. Je to umiestnenie všetkých týchto zamestnancov, samozrejme, rodinných príslušníkov, vytvorenie celej infraštruktúry, ale ideme sa o to pokúsiť,“ doplnil.

Britská premiérka Theresa Mayová v utorok (28.3.) podpísala list, ktorým dnes Spojené kráľovstvo oficiálne požiadala o odchod z Európskej únie. List, ktorým Británia uplatní článok 50 Lisabonskej zmluvy, odovzdal dnes o 13.30 h SELČ predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow.

Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou. Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla. O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016.