Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav Ficovej návštevy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Politické konzultácie sú dôležitým nástrojom na posilnenie dialógu a spolupráce, čo je nevyhnutné pre naše budúce projekty a iniciatívy, uviedol Eštok.

Peking 25. apríla (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok absolvoval niekoľkodňové konzultácie v Číne v rámci príprav nadchádzajúcej júnovej návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v tejto ázijskej krajine. TASR o tom informoval v stredu komunikačný odbor MZVEZ SR.

Eštokova návšteva trvala od 23. do 25. apríla a čínski partneri počas nej potvrdili hlavné posolstvá nadchádzajúcej cesty. Bilaterálne rokovania tiež vyzdvihli záujem čo najviac podporiť a zintenzívniť vzťahy v oblastiach obojstranného záujmu.

"Chceme rozvíjať slovensko-čínske vzťahy založené na vzájomnom rešpekte a rovnosti. Politické konzultácie sú dôležitým nástrojom na posilnenie dialógu a spolupráce, čo je nevyhnutné pre naše budúce projekty a iniciatívy," uviedol Eštok, ktorý v Pekingu rokoval s námestníkom čínskeho ministra zahraničných vecí Teng Lim.

Zo slovenského rezortu diplomacie doplnili, že tento rok si vo vzájomných vzťahoch pripomínajú 75. výročie uznania Čínskej ľudovej republiky vtedajším Československom, keď tieto krajiny oficiálne nadviazali diplomatické styky. Cieľom Ficovej návštevy preto bude okrem posilnenia politických väzieb aj rozšírenie spolupráce v oblastiach ekonomických vzťahov, školstva a kultúry.

Čína patrí dlhodobo medzi desať najvýznamnejších svetových obchodných partnerov Slovenska, pričom premiéra Fica bude v Číne sprevádzať slovenská podnikateľská delegácia. "Naším cieľom je veľmi aktívna hospodárska spolupráca s Čínou a práve s podporou návštevy predsedu vlády SR by sa tento rok mohol stať míľnikom pre obnovenie a rozšírenie našich vzájomných hospodárskych väzieb," doplnil Eštok, ktorý počas návštevy rokoval aj s námestníkom ministra obchodu Ling Ťim.

Eštok v Číne navštívil aj Zónu hospodárskeho a technologického rozvoja v Pekingu. Jej súčasťou je Národný pavilón Slovenskej republiky, ktorý podporuje a prezentuje produkty slovenských firiem v Číne.

Okrem toho zavítal do technologickej spoločnosti pre autonómnu mobilitu Pony AI a stretol aj so študentmi na Katedre slovenského jazyka na Pekinskej univerzite medzinárodných štúdií (BISU). Program slovenského jazyka tu pôsobí od roku 2018 a v súčasnosti sa mu venuje 14 čínskych študentov.

"Je naším záujmom povzbudzovať študentov a pedagógov, aby posilnili akademickú a kultúrnu výmenu medzi našimi štátmi, vďaka čomu podporíme porozumenie a väzby medzi Slovenskom a Čínou," dodal Eštok.