Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

E. Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik ženským domovom

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Na aktuálnej parlamentnej schôdzi poslanci schválili v prvom čítaní aj novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. apríla (TASR) - Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik. Vo štvrtok o tom informoval na tlačovej konferencii minister Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Na Slovensku pôsobí 13 bezpečných ženských domov, ktoré sú financované jednak z vyšších územných celkov, ale aj z takzvaného Nórskeho finančného mechanizmu, bohužiaľ, tento grant z Nórskeho finančného mechanizmu sa v máji končí a hrozil zánik takýchto zariadení," povedal Tomáš. Ministerstvo vyčlenilo pre bezpečné ženské domovy pomoc a zvýšilo finančný príspevok z 20.000 eur na maximálne 150.000 eur. Do konca tohto roka by mali dostať bezpečné ženské domovy dokopy až 770.000 eur.

V pôsobnosti ministerstva bolo podľa Tomáša aj zvýšenie príspevku na humanitárnu pomoc pre domácnosti alebo fyzické osoby. Príspevok sa zvýšil z 800 eur na 1500 eur. O poskytnutej výške budú rozhodovať úrady prace, sociálnych vecí a rodiny, ktoré by ho mohli opakovane udeliť až dvakrát do roka.

Na aktuálnej parlamentnej schôdzi poslanci schválili v prvom čítaní aj novelu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele. Pomoc by mohli dostať i centrá, ktoré sa starajú o zdravotne znevýhodnené deti. Finančný príspevok by sa zvýšil o 40 %.