Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany: Dobrovoľná vojenská príprava má 40 absolventov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročný výcvik sa začal 1. júla.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Dobrovoľná vojenská príprava má tento rok 40 absolventov. Záujem o vstup do Ozbrojených síl (OS) SR prejavilo podľa Ministerstva obrany (MO) SR 26 z nich. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

"V prvom rade treba uviesť, že v záujme o dobrovoľnú vojenskú prípravu sa výrazne odzrkadlil zvýšený záujem o vstup do profesionálnych ozbrojených síl," priblížila Capáková. Po marketingovej kampani a avizovanom zvýšení platov profesionálnych vojakov sa podľa nej do Ozbrojených síl SR hlási podstatne viac ľudí.

Tohtoročný výcvik sa začal 1. júla. Počas 11-týždňového trvania zabezpečil rezort obrany pre jeho účastníkov bezplatné ubytovanie, stravu, zapožičanie výstroja a výzbroje a tiež preplatenie cestovných nákladov.

Počas výcviku si účastníci prípravy osvojili základné zručnosti profesionálneho vojaka, napríklad špecifické vedomosti z oblasti taktickej prípravy, streleckej prípravy, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, ženijnej prípravy, komunikačných a informačných systémov, poradovej prípravy, telesnej prípravy, zdravotníckej prípravy, topografickej prípravy, vojensko-etickej výchovy, psychologickej prípravy, ako aj logistickej prípravy.

"O začatí výberového konania do dobrovoľnej vojenskej prípravy, ako aj o termíne výcviku pre rok 2020 budeme včas informovať," doplnila hovorkyňa.