Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Diviaky chcú kvôli moru zlikvidovať čo najskôr aj vo zvernici Karná

Na snímke poľovník počas odstrelu vo Zvernici Karná, určenej na chov danielej a diviačej zveri, ktorú prevádzkujú Lesy SR, š. p., odštepný závod Sobrance neďaleko obce Úbrež v okrese Sobrance 25. augusta 2019. Foto: TASR/Roman Hanc

Viacero prípadov domácich ošípaných i diviakov nakazených vírusom afrického moru ošípaných zaznamenali od konca júla v Trebišovskom okrese.

Úbrež 25. augusta (TASR) – Likvidáciu diviakov v rámci opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných (AMO) chcú čo najskôr zrealizovať aj vo zvernici Karná v okrese Sobrance. Tamojšiu zvernicu, ktorá je určená na chov danielej a diviačej zveri, prevádzkujú Lesy SR.

"Je to najväčšia zvernica na východnom Slovensku, má skoro 400 hektárov. Počet kusov diviačej zveri sa dá len ťažko odhadnúť, predpokladáme nejakých 50 až 80 kusov. Od začiatku platnosti opatrení sme odlovili už 18 kusov," uviedol v nedeľu pre novinárov riaditeľ Odštepného závodu Sobrance Lesy SR Marián Sejna.

Ako dlho bude likvidácia diviakov trvať, nevedel odhadnúť, keďže na takej veľkej výmere nie je jednoduché ich odloviť. "Realizujeme personálny aj poplatkový lov, následne tie diviaky uskladňujeme v chladiacom zariadení a odoberáme vzorky, ktoré do 24 hodín alebo najbližšieho pracovného dňa posielame na expertízu," dodal Sejna. Do veľkého chladiaceho boxu, zriadeného tento rok v areáli odštepného závodu, sa zmestí viac ako 30 kusov zveri.

Likvidáciu diviakov realizujú Lesy SR vo zvernici na základe rozhodnutia veterinárneho úradu. "V prvom kole nastúpili naši vlastní zamestnanci a ďalej sme v jednaní s externým prostredím. Chceme zrealizovať ultrarýchlo nejaké poplatkové lovy a vlastne utlmiť celú tú diviačiu populáciu v tejto zvernici čím skôr," priblížil obchodný riaditeľ z generálneho riaditeľstva Lesov SR Tomáš Klouček. Konštatoval, že ide o opatrenia na ochranu ďalších chovov a aby sa zabránilo ešte väčším negatívnym dôsledkom šírenia AMO na hospodárstvo krajiny.



Viacero prípadov domácich ošípaných i diviakov nakazených vírusom AMO zaznamenali od konca júla v Trebišovskom okrese.