Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deti s rakovinou sa v nemocnici najviac tešia z rôznych hostí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rodinám zabezpečujú aj materiálnu pomoc, teda hygienické potreby, pracie prostriedky či kuchynské vybavenie, pretože rodičia často v nemocnici varia pre svoje deti.

Bratislava 5. augusta (TASR) – Deťom s rakovinou vedia v nemocnici urobiť najväčšiu radosť rôzne podujatia a zaujímaví hostia. Pre TASR to povedala riaditeľka neziskovej organizácie (n. o.) Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová. Dobrovoľníci sprevádzajú mladých onkologických pacientov počas ich hospitalizácie v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave.

„Momentálne k nám veľmi často chodí komik Fero Joke, ktorý robí napríklad astronomické krúžky pre našich pacientov,“ priblížila Kösegiová. „Vždy sa naňho tešia, ale potešia ich aj rôzne darčeky a hračky, ktoré dostávajú napríklad k narodeninám či v štartovacom balíčku, ktorý od nás dostávajú po príchode na oddelenie,“ dodala. Členovia organizácie sa tiež venujú vzdelávaniu nemocničného personálu v oblasti komunikácie s rodičmi, aby počas celého ich pobytu na oddelení boli čo najlepšie informovaní. „Ďalej spolu s NÚDCH rekonštruujeme oddelenia. Snažíme sa vytvárať bezpečné prostredie príjemnejšie pre rodiny, aby sa tam lepšie cítili a nechodili tam s takým odporom. Aby tam bolo čisto a pekné farby,“ povedala o činnosti n. o. Kösegiová.

Rodinám zabezpečujú aj materiálnu pomoc, teda hygienické potreby, pracie prostriedky či kuchynské vybavenie, pretože rodičia často v nemocnici varia pre svoje deti. „Deťom sa chute počas liečby menia a niekedy nechcú stravu, ktorú im v nemocnici donesú. Chceme, aby rodičia nemuseli zakaždým bežať do obchodu, ale mali všetko na oddelení k dispozícii,“ vysvetlila. Liečba totiž môže trvať aj dlhšie ako rok a nemocnica je pre rodinu ako druhá domácnosť. Keďže jeden z rodičov je navyše počas liečby po celý čas s dieťaťom, rodina prichádza o jeden príjem. Druhý rodič, navyše, musí niekedy ostať doma s inými deťmi z rodiny.

Členovia n. o. Deťom s rakovinou sa tiež snažia o osvetu, aby každý vedel, čo rakovina môže priniesť. „Chceme hovoriť o detskej rakovine, zúčastňujeme sa na festivaloch a vydávame propagačné materiály, aby téma rakoviny nebola tabu,“ hovorí riaditeľka n. o. Deťom s rakovinou.