Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii pritiahla opäť veriacich

Na snímke prinesenie Milostivej sochy Sedembolestnej Panny Márie počas svätej omše na národnej púti k Sedembolestnej Panne Márii v Šaštíne - Strážach 15. septembra 2019. Foto: FOTO TASR - Róbert Fritz

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie slávia katolíci na Slovensku a vo svete 15. septembra. Tento deň je v SR dňom pracovného pokoja a Sedembolestná Panna Mária patrónkou Slovenska.

Šaštín-Stráže 15. septembra (TASR) - Národná svätyňa, Bazilika Sedembolestnej Panny Márie a mesto Šaštín-Stráže v spolupráci s Bratislavskou arcidiecézou a dobrovoľníkmi zorganizovali ďalší ročník Národnej púte k Sedembolestnej Panne Márii.

Ústredným bodom programu púte bola slávnostná svätá omša, ktorá bola na programe v nedeľu predpoludním. Hlavným celebrantom bol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Kazateľom slávnostnej svätej omše bol biskup Vladimír Fekete, ktorý už niekoľko rokov pracuje v Azerbajdžane ako apoštolský prefekt. "Aj vďaka moderným technológiám sa dnes tak ľahko vyrábajú, a tak rýchlo šíria polopravdy i vyslovené klamstvá! A niekedy sa zdá, že už niet ani času, ani síl, ba ani žiadnej autority, ktorá by tieto klamstvá vedela odhaliť a uviesť na správnu mieru. Je toho toľko, čo nám treba pripomenúť, objasniť a zdôvodniť," uviedol biskup Fekete.

Vo svojej kázni ďalej pripomenul tri slová, ktoré sa viažu na život, a ktoré sa zároveň bytostne dotýkajú každého z nás. "Prvým slovom je bolesť, keďže niet na zemi človeka, ktorý by nemal osobnú skúsenosť s bolesťou. Druhým je poslušnosť, ktorá vraj obmedzuje človeka, jeho slobodu a zdravý rozvoj. Podľa mnohých bola v histórii toľkokrát zneužitá, že ju treba odstrániť. Tretím slovom je viera. Pre niekoho je viera synonymom zaostalosti. Pre nás, ktorí sme dostali tento vzácny dar, je viera svetlom, v ktorom môžeme lepšie rozumieť sebe samým i svetu okolo nás," kázal vo svojej reči apoštolský prefekt.

Na omši sa medzi ďalšími štátnymi predstaviteľmi zúčastnili prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Andrej Danko a premiér SR Peter Pellegrini.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie slávia katolíci na Slovensku a vo svete 15. septembra. Tento deň je v SR dňom pracovného pokoja a Sedembolestná Panna Mária patrónkou Slovenska. V liturgickom kalendári je sviatok Sedembolestnej Panny Márie zaznamenaný ako záväzná spomienka, len na Slovensku, ako v jedinej krajine na svete, je ustanovený za slávnosť.