Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Aslan Jandijev bol Slovenskom vydaný do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Po Aslanovi Jandijevovi, občanovi Ingušskej republiky - súčasti Ruskej federácie - narodenému v roku 1978, bolo vyhlásené medzinárodné pátranie.

Moskva/Bratislava 18. júla (TASR) - Slovensko vydalo do Ruska ingušského občana Aslana Jandijeva hľadaného pre podozrenie z terorizmu. S odvolaním sa na tlačové oddelenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o tom v stredu informovala agentúra TASS. Pozastavenie vydania žiadal od Slovenska Výbor OSN pre ľudské práva. Chcel preskúmať, či mu v Rusku nehrozí mučenie alebo zlé zaobchádzanie.

Jandijeva dopravili do Ruska letecky z bratislavského letiska. Podľa agentúry RIA Novosti sa na zorganizovaní Jandijevovho odovzdania Moskve podieľala okrem FSB aj ruská generálna prokuratúra, ruská národná ústredňa organizácie Interpol a ruská Federálna služba pre výkon trestu (FSIN).

Vydanie Jandijeva prebehlo skôr, ako Ústavný súd (ÚS) SR stihol rozhodnúť o sťažnosti a žiadosti o predbežnú ochranu, ktoré v piatok (13.7.) podal jeho advokát Lukáš Opett. V minulosti už však ÚS SR podobnú žiadosť zamietol.

V tlačovej správe FSB sa uvádza, že slovenským justičným orgánom sa podarilo zhromaždiť dôkazy o Jandijevovej trestnej činnosti. Ministerstvo spravodlivosti vydanie obhajovalo rozhodnutím Európskeho súdneho dvora pre ľudské práva (ESĽP). Súdny dvor koncom mája odmietol opätovne vydať predbežné opatrenie, ktorým by zakázal Jandijevovo vydanie. Riešilo, či Jandijevovi po vydaní nehrozí mučenie, nie samotné činy, z ktorých bol obvinený.

Proti vydaniu protestovalo Amnesty International Slovensko. Jeho pracovníci a podporovatelia v utorok (17.7.) prišli na bratislavské letisko s transparentmi ako "Zastavme vydanie Jandijeva" alebo "Slovensko musí rešpektovať ľudskoprávne záväzky". Liga za ľudské práva v utorok ÚS SR doručila list, v ktorom podporila požiadavku Jandijevovho advokáta.

Podľa FSB bol Jandijev členom ozbrojeného zoskupenia čečenského veliteľa Šamiľa Basajeva. Pátranie po ňom bolo vyhlásené v súvislosti s podozrením zo spoluúčasti na sérii teroristických útokov, ku ktorým došlo v roku 2006 na rôznych miestach mesta Vladikavkaz. Jandijev tvrdí, že bol zo zločinov krivo obvinený a mučením donútený k priznaniu.

FSB vo svojom vyhlásení uvádza, že Jandijev z Ruska odcestoval v roku 2010 za pomoci falošných dokladov, aby sa vyhol trestnému stíhaniu. Podľa informácií Amnesty International Jandijev o azyl na Slovensku požiadal už 14. mája 2008.

Vo februári 2011 podala Generálna prokuratúra Ruskej federácie žiadosť o jeho vydanie. Slovenské orgány následne Jandijeva zatkli a od roku 2011 je vo väzbe. Zároveň od roku 2008 čaká na rozhodnutie vo veci udelenia azylu. Jandijev požiadal o azyl aj vo Švajčiarsku a Belgicku, jeho žiadosti však boli zamietnuté.