Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kalavská: Správanie M. Bdžocha považujem za neadekvátne

Na snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská počas brífingu, na ktorom sa vyjadrila k aktivitám rezortu zdravotníctva v oblasti onkológie po zasadnutí vlády. V Bratislave, 23. mája 2018. Foto: TASR - Marko Erd

Na otázku, či generálny riaditeľ sekcie zdravia na MZ SR zostane vo svojej funkcii aj naďalej, odpovedala, že sa bude s ním rozprávať.

Bratislava 23. mája (TASR) – Správanie generálneho riaditeľa sekcie zdravia na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR Miroslava Bdžocha považuje šéfka rezortu Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) za neadekvátne. Ako uviedla po stredajšom rokovaní vlády, ešte dnes sa s ním stretne.

"Nesúhlasím s tým, ako poňal reprezentáciu MZ," povedala Kalavská. Na otázku, či zostane Bdžoch vo svojej funkcii aj naďalej, odpovedala, že sa bude s ním rozprávať.

Na utorkovú (22.5.) konferenciu, ktorú zorganizovalo päť pacientskych organizácií a dotýkali sa problematiky pacientov s rakovinou, organizátori pozvali ministerku zdravotníctva, tá sa však pre pracovné povinnosti z neúčasti ospravedlnila. Poslala za seba Bdžocha, ktorý predniesol svoj príspevok a počas ďalšieho programu chcel konferenciu opustiť. Po tom, čo ho organizátori podujatia zastavili s tým, že mu chcú odovzdať požiadavky, ktoré pripravili, Bdžoch poznamenal, že nemá mandát vyjadrovať sa. "Generálny riaditeľ sekcie zdravia nepotrebuje súhlas MZ ani tlačového oddelenia, aby dal médiám vyhlásenie, respektíve, aby diskutoval na danú tému," povedala šéfka rezortu zdravotníctva.

"Ja som na ministerstve nikomu nezobrala mandát slobodne rozprávať, čo uzná za vhodné v rámci svojej pozície a pracovnej náplne," povedala Kalavská.

Zástupcovia pacientskych organizácií v utorok netajili z prístupu rezortu rozhorčenie. "Sme šokovaní a považujeme to za neúctu, ak na panelovej diskusii, ktorá má viesť diskusiu o odporúčaniach a návrhoch na zlepšenie onkologickej liečby na Slovensku, nie je prítomný zástupca rezortu,“ spomenuli niekoľkokrát.