Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Danko: Vyhostenie diplomata je bežnou rutinou v rámci vzťahov

Andrej Danko, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Doplnil, že Slovensko ako suverénny štát má právo prijímať vlastné riešenia.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Vyhostenie diplomata je podľa predsedu Národnej rady (NR) SR Andreja Danka (SNS) bežnou rutinou v rámci vzťahov. Uviedol to počas štvrtkovej tlačovej konferencie, na ktorej vystúpil spolu s predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radkom Vondráčkom (ANO). Ten doplnil, že Slovensko ako suverénny štát má právo prijímať vlastné riešenia.

"Existujú vyhostenia tichou či oficiálnou cestou. Keď sa pozriete na históriu vyhostenia, či diplomati zo Západu, či z Východu, je to bežná rutina v rámci vzťahov," uviedol Danko s tým, že odmieta akokoľvek komentovať situáciu, o ktorej má málo vedomostí. "Nie sme tu na to, aby sme hodnotili, či je lepší Rus alebo Ukrajinec. Na také malé národy ako my, s prepáčením, vo svete kašlú. A potom to vyzerá komicky, keď sa ako mravec postavíme k slonovi a kričíme, že ten je zlý a ten dobrý," doplnil Danko.

Slovensko ako suverénny štát má podľa Vondráčka právo prijímať vlastné riešenia. "Keď vznikne nejaký problém a je najlepším diplomatickým riešením vyhostenie diplomata, tak ako suverénny štát vyhostí diplomata. Rovnako tak urobila Česká republika, keď bola solidárna so svojimi spojencami a vyhostila troch ruských diplomatov," uzavrel predseda českej Poslaneckej snemovne.

Slovenský premiér Peter Pellegrini potvrdil v stredu (5. 12.) po rokovaní vlády, že došlo k vyhosteniu ruského diplomata zo Slovenskej republiky. Podľa premiéra vykonával činnosť, ktorá už nebola v súlade s tým, ako sa má diplomat na území krajín Európskej únie a NATO správať.

Pellegrini poznamenal, že išlo o diplomatického pracovníka Úradu pridelenca obrany veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Diplomata vyhostili 22. novembra a Slovensko musel opustiť do 48 hodín.