Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

ŽSR chcú s mestom architektonickú súťaž na obnovu Hlavnej stanice

Železničná stanica Bratislava hlavná stanica. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Železnice tvrdia, že v prípade Hlavnej stanice sa môžu zmeny uskutočniť iba v spolupráci s ministerstvom dopravy a zástupcami z miestnej a regionálnej samosprávy.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú v spolupráci s hlavným mestom čo najskôr pripraviť architektonicko-urbanistickú súťaž návrhov na revitalizáciu bratislavskej Hlavnej stanice a predstaničného námestia. Pre TASR to potvrdil hovorca ŽSR Michal Lukáč.

Železnice tvrdia, že v prípade Hlavnej stanice sa môžu zmeny uskutočniť iba v spolupráci s ministerstvom dopravy a zástupcami z miestnej a regionálnej samosprávy. "Rokovania na všetkých úrovniach napredujú a ŽSR oceňujú prístup vedenia hlavného mesta i ostatných partnerov, ktorí k téme pristupujú naozaj odborne, korektne a ústretovo," povedal Lukáč.

Magistrát zastáva názor, že Hlavnú stanicu a priestor okolo nej treba riešiť jednou veľkou architektonickou súťažou. "Bez ohľadu na budúcnosť Filiálky je tento priestor hanbou nielen v očiach turistov, ale aj Bratislavčanov," povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Magistrát potvrdil, že so ŽSR rokuje o spoločnom postupe pri riešení Hlavnej stanice, predstaničného priestoru vrátane pešieho prepojenia zo stanice na zastávku MHD Sokolská na Pražskej ulici.

Železničná stanica Bratislava hlavná stanica.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Nedávno zverejnená štúdia realizovateľnosti uzla Bratislava, ktorá má zásadným spôsobom ovplyvniť vývoj železničnej dopravy v hlavnom meste, predpokladá, že do roku 2025 by sa malo začať pracovať na projektoch modernizácie bratislavskej Hlavnej stanice a revitalizácie úseku Bratislava predmestie - Bratislava filiálka. Do roku 2030 by sa tieto projekty mohli začať realizovať.

ŽSR na jar, pred májovými majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji v Bratislave, dokončili čiastkové úpravy Hlavnej stanice. Vymenili svetelné označenie stanice (hlavný nápis), zmenou prešli aj polepy na sklenených plochách, pribudol grafický orientačný systém a smerové vodorovné značenie, odstránil sa vizuálny smog, vymenili sa svietidlá a na stanici vyčistili interiér i exteriér. Do konca apríla na to železnice minuli z vlastných zdrojov viac ako 380.000 eur. ŽSR deklarujú, že komplexná rekonštrukcia Hlavnej stanice je prioritou ich aj rezortu dopravy.