Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Značku Produkt Liptova dostali hovädzie a teľacie mäso i ponožky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kritérií na získanie značky bolo niekoľko.

Liptovský Mikuláš 30. apríla (TASR) - Do zoznamu produktov s regionálnou značkou Liptova v roku 2024 pribudli lokálne hovädzie a teľacieho mäso a tiež ponožky z ovčej vlny. TASR o tom v utorok informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

"Producent hovädzieho a teľacieho mäsa je z Partizánskej Ľupče a výrobca ručne pletených ponožiek z kvalitnej slovenskej ovčej vlny z obce Likavka," konkretizovala riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková. Uviedla, že portfólio si tento rok doplnili aj nealkoholické pivá z remeselného pivovaru v Liptovskom Mikuláši a bylinné čaje z Východnej.

Kritérií na získanie značky bolo niekoľko. Medzi najdôležitejšie patrí výroba v regióne, tradícia výrobného procesu, kvalita produktu, využívanie ručnej práce aj ekologické hospodárstvo. "Náročné certifikačné kritériá splnilo doteraz 15 výrobcov. Aj to potvrdzuje, že naša komisia si zakladá na kvalite," povedal predseda predstavenstva OOCR Ján Blcháč.

Medzi produktmi Liptova nechýbajú bryndza aj čerstvé kravské mlieko, vybrané syry, nite, maslo, medy, medovníky, tkané koberce, ľudové kroje, bylinové mydlá a šampóny, Liptovské droby aj bylinkové čaje spod Kriváňa.