Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Colníci vo Vyšnom Nemeckom odhalili nezákonný dovoz ikon z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Colný úrad

Predmety rôznych rozmerov a náboženských motívov odhalili v lôžkovej časti.

Vyšné Nemecké 22. januára (TASR) - Colníci na hraničnom priechode Vyšné Nemecké v Sobranskom okrese odhalili nezákonný dovoz ikon z Ukrajiny. Informovala o tom regionálna hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová.

Stalo sa tak podľa jej slov v sobotu (19.1.), kedy colníci v rámci bežnej kontrolnej činnosti odhalili nelegálny dovoz 17 kusov ikon. "Prevážal ich ukrajinský vodič kamióna, ktorý vstupoval na Slovensko z Ukrajiny. K colnej kontrole vodič prihlásil len tovar, ktorý prepravoval v nákladnej časti vozidla a ku ktorému aj predložil príslušné doklady," vysvetlila s tým, že colníci podrobili auto kontrole i skenovacím zariadením a kabínu vodiča dôkladne prezreli aj fyzicky.

Spomínané predmety rôznych rozmerov a náboženských motívov odhalili v lôžkovej časti. "Dovoz aj vývoz predmetov kultúrneho dedičstva však podlieha osobitnému režimu, a to nielen na Slovensku. Aj prepravu takýchto predmetov musia sprevádzať doklady, vrátane povolení z príslušného ministerstva kultúry," ozrejmila hovorkyňa.

Z dôvodu porušenia colných predpisov preto colníci ikony vodičovi zaistili. "Podľa vyjadrenia odborného pracovníka ide väčšinou o ruské ikony z 18., 19. a začiatku 20. storočia. Ich súhrnnú hodnotu predbežne vyčíslil na viac ako 15.000 eur," podotkla Baloghová s tým, že v prípade prebiehajú ďalšie procesné úkony.

Spomenula, že colníci vo Vyšnom Nemeckom zaistili ikony v niekoľkých prípadoch aj v minulosti, naposledy v roku 2009. "Tieto ikony boli po prepadnutí majetku štátu odovzdané do múzejných zbierok, niektoré boli vrátené ich majiteľom," uzavrela.