Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Voľby na košickom Luníku IX majú aj tentoraz nízku účasť voličov

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Prví voliči začali chodiť do volebných miestností okolo 8.30 h, zatiaľ išlo najmä o mladšiu a strednú generáciu. Žiadosti o prenosnú volebnú schránku okrskové komisie nemali.

Košice 25. mája (TASR) – Tradične veľmi slabá účasť charakterizuje sobotné voľby do Európskeho parlamentu (EP) na košickom prevažne rómskom sídlisku Luník IX. Priebeh volieb je pokojný, dve volebné miestnosti v priestoroch komunitného centra boli dosiaľ okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdne.

"Od rána prebieha všetko v poriadku, neboli žiadne problémy. Tí voliči, ktorí chodia, sú pomerne dobre informovaní, vedia, čo môžu vyberať, koľkých kandidátov krúžkovať, čiže nie je ani potrebné nejako ich extra usmerňovať. Čo sa týka účasti, povedal by som, že je to taká bežná účasť, porovnateľná aj s tým, čo bolo pred piatimi rokmi," uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie číslo 1 Peter Palla.

Prví voliči začali chodiť do volebných miestností okolo 8.30 h, podľa Pallu išlo zatiaľ najmä o mladšiu a strednú generáciu. Žiadosti o prenosnú volebnú schránku okrskové komisie nemali.

Jeden z voličov bol 37-ročný Šaňo. Ako uviedol pre TASR, dôvodom jeho účasti bolo, že si na kandidátkach našiel svojho kandidáta, ktorému chcel dať hlas. "Prišiel som voliť, aby nebol taký rasizmus a aby aspoň jeden človek tam bojoval za Rómov a mali sme tam nejaké slovo," skonštatoval.

V dvoch okrskoch v tejto mestskej časti je zapísaných zhruba 4400 voličov. Pred piatimi rokmi tam v eurovoľbách bola rekordne nízka účasť na úrovni 0,74 percenta.

Starosta Luníka IX Marcel Šaňa v súvislosti s nízkymi volebnými účasťami pre TASR uviedol, že ide sčasti o skresľujúce číslo. "Z vyše 4000 zapísaných voličov reálne býva na sídlisku možno menej ako polovica. Väčšina žije vonku v Európe, Británii, Belgicku i ďalších krajinách, a to ešte z čias, keď bola silná migrácia, aj v dôsledku búrania bytoviek, teda dlhodobo žijú vonku," vysvetlil pre TASR.

Uviedol, že sa snažil robiť na Luníku IX osvetu k zvýšeniu volebnej účasti, keďže pripúšťa, že Rómovia väčšinou nemajú o tieto voľby záujem. "Musel som im vysvetliť, že každé voľby sú veľmi dôležité, lebo ovplyvňujú život občanov danej krajiny, čiže ja dúfam, že aj na sídlisku bude o čosi väčšia účasť. Rómovia majú vlastne veľký záujem len o komunálne voľby, kde si volia priamo zástupcov do samosprávy, ktorí sú im najbližšie a ktorí maximálne ovplyvňujú život v danej obci, ale už to tak nepociťujú, keď si majú zvoliť kandidáta, ktorý je niekde ďaleko. Snažil som sa ich presviedčať, že je to dôležité, lebo to ovplyvňuje celú Európsku úniu, jej smerovanie, aj krajinu, celkový život," povedal.