Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V obci Cerová sa chcú orientovať viac na turistický ruch

Na snímke vrtule veterného parku v obci Cerová, okres Senica 17. augusta 2018. Foto: TASR

Na to, aby sa stala atraktívnou destináciou pre turistov, má podľa starostu Jána Čerešníka veľmi dobré predpoklady.

Cerová 18. augusta (TASR) – Obec Cerová v okrese Senica leží na trase historickej Českej cesty a vo svojom katastri má niekoľko turistických zaujímavostí. Aj preto sa chce v budúcnosti viac orientovať na cestovný ruch.

Na to, aby sa stala atraktívnou destináciou pre turistov, má podľa starostu Jána Čerešníka veľmi dobré predpoklady. "Obec vlastní zrúcaninu hradu Korlátka, v ktorej blízkosti sa nachádza veterný park a rozhľadňa. Okrem toho máme na okolí množstvo turistických trás. Sú ideálne pre rodinnú turistiku. Nie je to Slovenský raj alebo Vysoké Tatry, sú to ľahko zdolateľné výškové prevýšenia. Ak sa sem vyberiete s malými deťmi, môžete ísť bez obáv, či to zvládnete," poznamenal starosta. Obec v rámci zvýšenia atraktívnosti pre turistov kúpila časť historického parku pri kaštieli a začala s jeho úpravou.

Cerová v poslednom období investovala do domu kultúry a hasičskej zbrojnice. "Dom kultúry prešiel kompletnou rekonštrukciou. Vymenili sme elektrické rozvody, vodovodné inštalácie, kúrenie a podlahy. Pribudli omietky, vymaľovali sme a zaobstarali sme nové zariadenie interiéru. Celkové náklady, ktoré išli z rozpočtu obce, boli približne 100.000 eur. Rekonštruovali sme aj hasičskú zbrojnicu, kde pribudla garáž. Z celkových nákladov 77.000 eur sme získali 30.000 eur z ministerstva vnútra," uviedol Čerešník. Na jeseň Cerová plánuje rekonštrukciu domu smútku, kde sa budú meniť podlahy a rekonštrukciou prejdú aj okná a dvere.

Počas súčasného volebného obdobia došlo v obci k zmene starostu, zaujímavosťou je, že bývalý aj súčasný majú rovnaké meno Ján Čerešník. Zhoda mien podľa slov aktuálneho starostu niekedy spôsobuje úsmevné situácie, ale aj nedorozumenia a problémy. Tie podľa jeho slov vznikajú predovšetkým pri podávaní žiadosti o pridelenie finančných prostriedkov z ministerstiev a Európskej únie. "Naposledy sa tak stalo, keď sme sa uchádzali na ministerstve vnútra o finančnú podporu na rekonštrukciu hasičskej zbrojnice. Vyradili nás hneď v prvom kole pre technické nedostatky projektu. Nakoniec sa zistilo, že všetko bolo v poriadku, lebo ako chybu vyhodnotili rovnaké meno s dvoma rôznymi dátumami narodenia," uviedol poslednú skúsenosť starosta.

Veterný park hneď vedľa hradu



Obec Cerová sa najvýraznejšie dostala do povedomia Slovenska veterným parkom, ktorý bol spustený do prevádzky v roku 2003. Bola to totiž prvá veterná elektráreň postavená na Slovensku.

V roku 2000 odsúhlasila Európska únia finančnú podporu projektu prvého veterného parku na Slovensku a prípravy na jeho realizáciu trvali dva roky. Po nich prišla na rad logistika, aby sa kompletná technika dostala na miesto výstavby, keďže niektoré súpravy merali až 32 metrov.

Po úspešnom transporte nasledovala montáž štyroch 78 metrov vysokých stožiarov, na ktoré boli osadené sklolaminátové vrtule s priemerom 44 metrov. Každá zo štyroch turbín má inštalovaný výkon 660 kW. Skúšobnú prevádzku prvej veternej turbíny slávnostne spustili 10.10. o desiatej hodine a desiatej minúte.



Aj keď je v obci a okolí množstvo zaujímavostí, práve veterný park prilákal do obce najviac návštevníkov. "Je to rarita, mnohých zaujme blízkosť vrtúľ a zrúcaniny hradu. Je to od Korlátka približne kilometer, ale vďaka veľkosti vrtúľ sa to zdá bližšie. K veternému parku sa obyvatelia obce stavali negatívne aj pozitívne."

"Ja som v tom čase ešte chodil do školy, ale z môjho pohľadu som to vnímal pozitívne. Mne osobne to neprekáža, ale nemôžem hovoriť za všetkých, keďže sme si nerobili v obci prieskum,"
uviedol starosta obce Ján Čerešník.

Finančné náklady na výstavbu obec pokryla z programu PHARE, keď Európska komisia v Bruseli z neho odsúhlasila sumu 1,8 milióna eur. Práve veterná elektráreň v Cerovej bola najväčšia investičná akcia na Slovensku z tohto programu v roku 2000.

Ďalšie financie prišli zo štátneho rozpočtu vo výške 525.000 eur. Ďalších 600.000 obci poskytla firma Green Energy Slovakia, ktorá má s obcou uzatvorenú zmluvu o prevádzkovaní. Tržby z výroby energie pokryjú Cerovej celoročné náklady na verejné osvetlenie a na splácanie úveru.

Rozhľadna otvorená počas MS v púšťaní šarkanov



Nad obcou Cerová v okrese Senica na kopci Rozbehy stojí rozhľadňa, ktorú postavili v roku 2009 a bola spolufinancovaná z prostriedkov Európskej únie z programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Česká republika. Českým partnerom projektu bol zväzok obcí regiónu Podluží.

Rozhľadňa je postavená v nadmorskej výške 460 metrov nad morom a má výšku sedem metrov. Postavená je z betónových tvárnic a obložená prírodným kameňom. Náklady na jej stavbu boli približne 41.000 eur. Rozhľadňa bola slávnostne otvorená 24. októbra 2009 na 10. ročníku majstrovstiev sveta v púšťaní šarkanov.

Návštevníkom rozhľadne sa ponúka pohľad na severnú časť Záhorskej nížiny a najvyšší vrch Malých Karpát Záruby. Pri dobrej viditeľnosti východným smerom vidieť na Zobor, Tribeč, Považský Inovec a mesto Hlohovec, severne sa týči na Bradle Mohyla M. R. Štefánika, pohorie Bielych Karpát a vrch Veľká Javorina. Na severozápade vidieť kopce Chvojnickej pahorkatiny a Pálavy.



Z rozhľadne je možnosť pozorovať mesto Senica a obce Jablonica, Osuské, Hlboké, Dojč, Smrdáky a Štefanov. "Rozhľadňa je navštevovaná turistami, ktorí si idú pozrieť veterný park a zrúcaninu Korlátka, keďže je na rozhraní medzi nimi. Mnohí namietajú, že rovnaký výhľad sa im naskytne z Korlátka a aj od vrtúľ veterného parku."

"Je pravda, že vidieť na rovnaké tri svetové strany, ale z každého miesta je to iný pohľad na tú istú krajinu,"
uviedol starosta obce Ján Čerešník.

V rámci spoločného projektu cezhraničnej spolupráce bola postavená aj rozhľadňa v obci Nový Poddvorov, ktorá je najmenšou obcou regiónu Podluží. Leží však na najvyššie položenom mieste v regióne. Rozhľadňa je z oceľovej konštrukcie a zámerne pripomína podobu ťažobných naftárskych veží z dôvodu významu tejto činnosti pre región v nedávnej minulosti.

Takmer identická rozhľadňa, aká je v Cerovej, vyrástla v roku 2013 aj nad miestnou časťou Prietrže U Rehušov. Z výšky 424 metrov nad morom sa dá vidieť Bradlo, hrad Branč, šaštínska bazilika a ďalšie obce.

Záchrana hradu Korlátka



Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.

Hrad bol postavený približne v 11. storočí a prešiel rukami viacerých majiteľov. V 18. storočí sa panstvo začalo sťahovať do kaštieľov v mestách a obciach a hrady postupne opustili. V roku 1740 bývalo na hrade už len niekoľko panských hajdúchov, ktorí strážili väzňov v hradných pivniciach.

Napriek tomu, že bol hrad ešte zachovalý, panstvo ho opustilo a odsťahovalo sa do pohodlnejších kaštieľov v Jablonici a na Lieskovom. Z hradu sa postupne stali ruiny.

V minulých rokoch sa podarilo zachrániť viacero častí, ktoré boli v havarijnom stave. "Po troch rokoch intenzívnych prác v strednom hrade sme sa v minulom roku presunuli do dolného hradu a zaujímavá akcia sa udiala aj v najvyššej časti hradu, priamo na torze veže."

"V päte veže sme vymurovali kavernu, ktorá mohla spôsobiť 'odtrh' plášťa. Veža je jedným z najstarších objektov hradu, a preto sa záchrana murív považuje za najdôležitejšiu,"
uviedol vedúci záchranných prác Martin Slezák. Projekt finančne podporujú okrem obce Cerová Fond Telekom pri nadácii Pontis, Nadácia EPH a Ministerstvo kultúry SR.



Rekonštrukčné práce realizujú mladí ľudia vo veku od 12 do 25 rokov, zo zoskupenia SmoTrBí, čo znamená mládežníci zo spoločenstva v Smoleniciach, Trstíne a Bíňovciach.

"Tento rok sa na prácach zúčastňuje 23 dobrovoľníkov. Hlavný turnus, ktorý prebiehal od 8. do 15. júla bol zakončený dňom otvorených dverí, keď sme pre návštevníkov hradu pripravili historický výklad a sprievod po hrade, ale aj program v podobe zábavných hier a súťaží," poznamenal Slezák.



Opravy prebiehajú aj v auguste a pribudne archeologický výskum, ktorý sa uskutoční do konca mesiaca. "Archeologickým výskumom je podmienené ďalšie pokračovanie opráv. Výskum sa robí v menšom rozsahu, ale v takom, aby sme vedeli, aké ďalšie stavebné zásahy máme v nasledujúcich krokoch spraviť," doplnil vedúci záchranných prác.