Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V kaštieli vo Svätom Antone sa bude súťažiť v pomalom fajčení fajky

Na snímke kaštieľ vo Svätom Antone vo Svätom Antone (okr. Banská Štiavnica). Foto: TASR - Dušan Hein

Pri tejto príležitosti je vo výstavnej sále kaštieľa inštalovaná špeciálna výstava.

Svätý Anton 17. novembra (TASR) - V kaštieli vo Svätom Antone sa v sobotu koná netradičná súťaž v pomalom fajčení fajky s názvom Zacharova fajka. Spojenie poľovníckeho múzea s týmto rozmarom nie je náhodné, riaditeľ múzea Marián Číž s úsmevom podotkol, že fajka tak akosi k poľovníkovi jednoducho prislúcha. "K poľovníkovi patrí 5F - fľaša, flinta, ferbľa (kartová hra, pozn. TASR), frajerka a fajka," priblížil vtipnú tradíciu.

Pri tejto príležitosti je vo výstavnej sále kaštieľa inštalovaná špeciálna výstava. Jana Slaná z múzea priblížila, že návštevníci na nej uvidia fajky, fajčiarske pomôcky, obrazy a grafiky zo zbierkového fondu múzea. Taktiež výstavu hlinených fajok slovenských výrobcov z obdobia konca 18. až do prvej polovice 20. storočia zo zbierkového fondu členov Pipe Club Nitra, ktorý je aj organizátorom súťaže.

Tí na svojej internetovej stránke informujú, že súčasťou podujatia bude aj položenie vencov a zapálenie sviečok na hroboch Karola Zachara a Rudolfa Môczika. Banskoštiavnický rodák Karol Zachar bol zakladateľom a výrobcom najznámejšej a poslednej dielne na výrobu hlinených fajok na Slovensku. Rudolf Môczik bol Zacharovým synovcom, ktorý v roku 1925 po jeho smrti prevzal dielňu do svojich rúk.