Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Univerzitu tretieho veku v Žiline bude navštevovať 475 študentov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Je to o desať percent viac ako v predchádzajúcom akademickom roku.

Žilina 19. septembra (TASR) – V novom akademickom roku bude navštevovať Univerzitu tretieho veku pri Ústave celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline (U3V UNIZA) 475 študentov, čo je o desať percent viac ako v predchádzajúcom akademickom roku. TASR o tom informovala koordinátorka U3V Jana Sňahničanová.

Doplnila, že nový akademický rok otvára U3V vo štvrtok. "Počas 24-ročnej existencie zabezpečila záujmové vzdelávanie už viac ako 5000 seniorom - starším učiacim sa vo veku od 45 rokov. Vzdelávať sa môžu v Žiline, ale aj v pobočkách v Čadci a v Považskej Bystrici," uviedla Sňahničanová.

Novinkami U3V sú podľa nej vzdelávacie programy, ako Obrázky Slovenska, Ja a moje starnutie, Kulturológia, Slovo hovorené i písané, Fotografia pre pokročilých, IKT programy a Právno-psychologické minimum - v Čadci. "Tieto vzdelávacie programy boli aj najrýchlejšie obsadené, rovnako ako aj program Záhrada pre krásu a úžitok a Práca s tabletom a mobilom," dodala koordinátorka U3V.

Pripomenula, že okrem štúdia sa môžu seniori opäť zapojiť aj do dobrovoľníctva vo vzdelávaní, ktoré U3V pripravuje a organizuje v podmienkach univerzity, mesta, základných a stredných škôl v Žiline. "Ak sa niektorí študenti necítia na priamy kontakt s deťmi či mládežou na medzigeneračných dobrovoľníckych workshopoch, môžu svoje schopnosti uplatniť aj ako dobrovoľnícki prispievatelia v seniorskom časopise s názvom Schody. Je to jediný časopis medzi Univerzitami tretieho veku na Slovensku. V akademickom roku 2019/2020 oslavuje časopis Schody 10. narodeniny. Jeho vydávanie je už piaty rok podporované a spolufinancované z dotácie Ministerstva kultúry SR," podotkla Sňahničanová.

Záujmové vzdelávanie pre všetkých nad 45 rokov ponúka U3V Ústavu celoživotného vzdelávania UNIZA od roku 1995. "Dlhodobo sa snaží rozvíjať aj dobrovoľnícke aktivity svojich študentov – seniorov -v oblasti neformálneho a medzigeneračného vzdelávania. Širokej verejnosti je prístupný zdarma popularizačný prednáškový cyklus s názvom Cesty poznávania," dodala Sňahničanová.