Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

V Ivanke pri Dunaji si pripomenuli M. R. Štefánika

V predvečer 94. výročia tragického úmrtia Milana Rastislava Štefánika si pri Mohyle v Ivanke pri Dunaji prišli jeho pamiatke pokloniť aj predseda BSK Pavol Frešo a europoslankyňa Monika Flašíková - Beňová. Foto: TASR/Eduard Fašung

Pri Mohyle M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji sa uskutočnil pietny akt kladenia vencov za najvyšších vojenských i spoločenských pôct.

Ivanka pri Dunaji 3. mája (OTS) – V sobotu uplynie 94 rokov od tragickej smrti vedca, generála a politika Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa zaslúžil o vzniku prvej Česko-Slovenskej republiky. Túto významnú osobnosť našich novodobých dejín si dnes uctili kladením vencov k mohyle gen. M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji. Akcie sa zúčastnili niektorí poslanci NR SR, zástupcovia veľvyslanectiev Francúzska, Talianska a Českej republiky, predseda Bratislavského kraja, starostovia obcí ako aj vojenskí a leteckí veteráni.

Milan Rastislav Štefánik bol jednou z najväčších politických osobností slovenského národa, uznávaný doma aj v zahraničí. Zaslúžil sa o vznik prvej Česko-Slovenskej republiky, ktorou podľa bratislavského župana Pavla Freša predurčil aj demokratický charakter tohto nového štátneho útvaru. Ako tiež župan povedal, Štefánikov odkaz má dva dôležité významy.



„Naozaj má zmysel nasledovať vôľu a potom sa veci podaria a že vôľa je rozhodujúca, aby sa veci podarili. Ten druhý je v jeho osobnom príbehu, že dokázal byť činný aj v zahraničí aj na Slovensku a hlavne vracal zo zahraničia tie svoje znalosti, tie svoje schopnosti a to svoje pôsobenie naspäť Slovensku. A to je absolútne aktuálne pre súčasných mladých ľudí,“ uviedol Pavol Frešo.