Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Prešovský kraj v prvom štvrťroku navštívilo takmer 230.000 turistov

Ilustračná snímka. Foto: Slovenská sporiteľňa, a. s.

Prešovský samosprávny kraj má v oblasti ponuky atraktivít cestovného ruchu veľmi silný rozvojový potenciál.

Bratislava/Prešov 22. júla (TASR) – Za prvý štvrťrok tohto roka Prešovský kraj navštívilo 228.448 turistov, čo je 23,4 percenta z celoslovenského podielu.

Z toho 14,8 percenta bolo návštevníkov zo zahraničia. Vyplýva to zo štatistických údajov návštevnosti ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká, najväčší záujem zo strany návštevníkov je o Vysoké Tatry, ktoré sú súčasťou Prešovského kraja a turisticky najpríťažlivejšou oblasťou Slovenska.

"S obľubou ich vyhľadávajú najmä milovníci pešej turistiky a lyžovania a okrem Tatranského národného parku sa tu nachádza aj viacero klimatických kúpeľov. Veľký záujem je aj o územie Spiša, ktoré je bohaté na kaštiele (Strážky), kláštory (Červený kláštor) a hrady (Kežmarský, Ľubovniansky). Prírodnými skvostami Spiša sú Národné parky Pieniny a Slovenský raj. Spišský hrad s okolím (najväčší hradný stredoveký komplex v strednej Európe, Spišské Podhradie, cirkevné mestečko Spišská Kapitula, gotický kostolík v Žehre) bol zaradený medzi pamiatky UNESCO," povedala Ducká s tým, že turisticky atraktívna je tiež Levoča.

Prešovský samosprávny kraj má podľa jej slov v oblasti ponuky atraktivít cestovného ruchu veľmi silný rozvojový potenciál. "V záujme rozvoja cestovného ruchu je potrebné, aby všetky zainteresované strany pôsobiace v oblasti poskytovania služieb cestovného ruchu začali intenzívnejšie komunikovať a vzájomne kooperovať," dodala Ducká.

Na Slovensku v prvom štvrťroku dovolenkovalo takmer 1,3 milióna turistov, čo je o osem percent viac ako pred rokom. Podľa rezortu dopravy výrazným spôsobom rastie hlavne domáci cestovný ruch. Počet Slovákov dovolenkujúcich doma sa zvýšil o takmer desať percent na viac ako 800.000 ľudí. Rástol aj počet prenocovaní a turisti za prvé štyri mesiace na Slovensku strávili 3,5 milióna nocí.