Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

SERIÁL: Voda z prameňa sv. Jána Nepomuckého vraj nemútila pálenku

Na snímke prameň sv. Jána Nepomuckého v sedle Červená studňa. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Nenápadný prameň stráži socha sv. Jána Nepomuckého. Práve tá, podľa architektky a aktivistky Ľubice Paučulovej, potvrdzuje jeho veľký význam v minulosti.

Banská Štiavnica 11. marca (TASR) - Vodu z prameňa sv. Jána Nepomuckého v sedle Červená studňa (okres Banská Štiavnica) vraj kedysi krčmári obľubovali kvôli tomu, že nemútila pálenku pri riedení. Či je táto spomienka mýtus alebo pravda, je dnes už ťažké overiť. Pravdou však ostáva, že pramenitou vodou z tohto miesta dodnes nepohrdnú nielen domáci, ale ani turisti prechádzajúci týmto bodom.

Prameň sv. Jána Nepomuckého sa nachádza na trase medzi tajchom Červená studňa a vodnými nádržami Malá a Veľká Vodárenská. Je na mieste, kde sa križujú viaceré trasy. Narazia naň cyklisti, turisti, ktorí sa vydali po náučnom chodníku Glanzenberg či tí, ktorí putujú po Barborskej ceste.

Nenápadný prameň stráži socha sv. Jána Nepomuckého. Práve tá, podľa architektky a aktivistky Ľubice Paučulovej, potvrdzuje jeho veľký význam v minulosti. Socha podľa všetkých znakov pochádza z 18. storočia, kedy zažila Banská Štiavnica veľký rozkvet. Kult sv. Jána Nepomuckého bol v tomto období využívaný vo veľkej miere a bol veľmi silný.

"Keď sme na tomto mieste robili tábory Stromu života, tak nás zaujímalo, odkiaľ tá voda tečie. Za stromami sme našli akúsi zbernú štôlňu s odbočeniami. Ide akoby o podzemnú jímku, ktorá zachytáva z terénu vodu," priblížila Paučulová. Na starších katastrálnych mapách podľa jej slov dobre vidieť, že voda z prameňa bola kedysi vyvedená do tajchu Malá Vodárenská, ktorý bol v tých časoch spolu s Veľkou Vodárenskou zásobárňou pitnej vody.

Na svojej kvalite však voda z prameňa nestratila ani dnes. Aj keď býva niekedy počas horúceho letného obdobia prameň menej výdatný, kvalita vody je dobrá. Podľa Paučulovej sem stále chodia niektorí Štiavničania po vodu.

Okolie prameňa pred rokmi obnovili aktivisti z občianskeho združenia Kruh. Osadili tu lavičku, vymurovali múrik, postarali sa aj o schody vedúce k soche sv. Jána Nepomuckého a striešku, ktorá ju ochraňuje pred nepriazňami počasia. Samotná socha sa skvie v svojej pôvodnej kráse. "On je krásny, aj keď je na ňom vidieť stopy času a možno práve preto...," poznamenala s úsmevom Paučulová.