Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

V Gemersko-malohontskom múzeu vystavujú kazety z gotického kostola

Gemersko-malohontské múzeum (GMM). Foto: TASR - Branislav Caban

Kazetový strop evanjelického kostola v Kraskove je datovaný do roku 1768 a tvorí ho 89 kazetových polí.

Rimavská Sobota 13. decembra (TASR) - V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote vystavujú počas decembra drevené stropové kazety z gotického kostola v Kraskove staré viac ako 250 rokov. Návštevníci si ich môžu prezrieť v priestoroch stálej expozície múzea. TASR o tom informovala etnografka GMM Ľudmila Pulišová.

Kazetový strop evanjelického kostola v Kraskove je datovaný do roku 1768 a tvorí ho 89 kazetových polí. Jednotlivé kazety sú zdobené najmä kvetinovými motívmi, okrajové kazety sú dekorované mramorovaním.

"Mramorovaním je zdobených aj päť kusov stropných kaziet z gotického kostola v Kraskove, nachádzajúcich sa v umeleckohistorickom fonde GMM. Šiestu kazetu tvorí obdĺžnikové pole na zelenom podklade lemované kvetmi s tromi hrotito ukončenými lupeňmi. V strede poľa je zachovaná malá časť nápisu," priblížila Pulišová s tým, že múzeum kazety získalo v roku 1989 od pamiatkového úradu v Lučenci.

Prezentácia drevených stropových kaziet z Kraskova v priestoroch múzea je súčasťou aktivít v rámci Roku nástennej maľby v Banskobystrickom a Košickom kraji venovanom stredovekým kostolným freskám. Na území Slovenska sa podľa GMM zachovalo okolo 40 drevených maľovaných stropov, pričom približne polovica sa nachádza v regióne Gemer-Malohont.

"Vo väčšine prípadov nahradili staršie gotické zastropenia, no mená ich tvorcov sa zachovali len v niektorých prípadoch, napríklad v Rimavskej Bani či Malých Teriakovciach. Maľby sú poznačené väčšou či menšou mierou štylizácie, niektoré majú svoje analógie v susedných oblastiach Maďarska," dodala Pulišová.