Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Prvé podujatie na Strečne pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Na snímke návštevníci počas prehliadky hradu Strečno. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Živo bude i na nádvorí hradu, kde návštevníkov čakajú sokoliarske ukážky v podaní sokoliarov sv. Bavona a dobová kuchyňa.

Strečno 28. apríla (TASR) - Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej. Informovala o tom hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Hrad bude otvorený od 9.00 do 18.00 h, stredoveká dedina Paseka bude pre verejnosť prístupná od 8.45 do 18.00 h. Počas celého dňa budú prebiehať netradičné prehliadky hradu v sprievode samotnej Žofie.

"Z úst Žofie sa návštevníci dozvedia veľa informácií nielen o hrade, ale najmä o jej vlastnom osude. Spoznajú, akým krédom sa Žofia celý život riadila, akú úlohu zohral jej manžel František Vešeléni v boji proti Turkom a zistia aj to, čo sa na stredovekom hrade jedlo a pilo," priblížila autorka scenára pásma So Žofiou na hrade Katarína Maršalová.

Živo bude i na nádvorí hradu, kde návštevníkov čakajú sokoliarske ukážky v podaní sokoliarov sv. Bavona a dobová kuchyňa.