Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Prešovskí poslanci neschválili povolenie prevádzkovania kasín v meste

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pôvodne mal byť podľa primátora Františka Oľhu kompromisným riešením zánik herní na základe spomenutého VZN a po novom vytvorenie priestoru na fungovanie troch až štyroch kasín v meste.

Prešov 24. apríla (TASR) - Prešovskí mestskí poslanci v stredu neschválili povolenie prevádzkovania kasín v meste. Návrh predloženého nariadenia mal zrušiť platné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta Prešov o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov a ustanoviť zákaz umiestnenia herní a umožniť umiestniť kasína v meste.

Pôvodne mal byť podľa primátora Františka Oľhu kompromisným riešením zánik herní na základe spomenutého VZN a po novom vytvorenie priestoru na fungovanie troch až štyroch kasín v meste. Ako uviedol v uplynulých dňoch, o hazarde chce s obyvateľmi diskutovať.

"Tento návrh predkladáme na základe prijatej žiadosti od Asociácie zábavy a hier a taktiež na základe rozhodnutia vedenia mesta," uviedol počas predkladania materiálu vedúci odboru financií Mestského úradu v Prešove Radko Lapoš. Ako povedal, komisia Mestského zastupiteľstva (MsZ) mesta Prešov pre financie, rozpočet a správu mestských organizácií a obchodných spoločností odporučila MsZ návrh nariadenia prerokovať a schváliť. Mestská rada neprijala uznesenie k tomuto návrhu.

"My chceme úzku skupinu ľudí zvýhodňovať a povedať, že áno, vy ste tí vyvolení, ktorí si môžu otvoriť kasíno. Zruinujeme všetky krčmy, ktoré majú jeden, dva automaty. Som veľmi sklamaný z toho, že to tu dnes máme,"
povedal v diskusii poslanec Lukáš Anderko a pripomenul listy predstaviteľov jednotlivých cirkví, aby poslanci materiál neschválili. Rovnako spomenul aj petíciu proti hazardu v meste.

Podľa Oľhu, aj keď došlo v minulosti k schváleniu VZN, ktoré sa týka zákazu kasín a herní, v meste budú. "Zákaz bol schválený pár dní po tom, čo bola udelená licencia na päť rokov dvom konkrétnym subjektom. Nájdeme 400.000 eur v rozpočte. Nikto sa nezaoberal tým, že takmer 200 ľudí v Prešove pracuje v tejto oblasti," priblížil Oľha ekonomické dosahy a dodal, že súhlasí s názorom arcibiskupov.

Z 21 prítomných poslancov 13 hlasovali proti, siedmi sa zdržali a jeden nehlasoval.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) v pondelok (22. 4.) v Prešove na tlačovej konferencii odmietlo rušenie platného zákazu herní a kasín na území mesta Prešov. Zákaz herní a kasín prijalo podľa hnutia Mestské zastupiteľstvo v Prešove v roku 2021 pod vedením vtedajšej primátorky, dnes poslankyne Národnej rady SR a VÚC za KDH Andrey Turčanovej, aj v reakcii na najpočetnejšiu petíciu občanov v histórii mesta. Celkovo 17.357 občanov sa vyjadrilo proti hazardu v meste.