Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre nesúhlas s výstavbou elektrárne zablokovali v Lipovníku premávku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Premávku zablokovali na priechode pre chodcov pod horským priechodom Soroška na necelú polhodinu.

Lipovník 22. marca (TASR) – Protest voči zamýšľanej výstavbe splyňovacej elektrárne v regióne bol dôvodom piatkovej blokády hlavnej cesty I/16 pri Lipovníku v okrese Rožňava, ktorej sa zúčastnilo niekoľko sto ľudí. Premávku zablokovali na priechode pre chodcov pod horským priechodom Soroška na necelú polhodinu.

„Týmto protestným podujatím vyjadrujeme náš nesúhlas so zámerom nadobro zničiť región, známy nespočetným množstvom prírodných a kultúrnych krás a nádherných pamätihodností aj preto, lebo chceme príslušné orgány dôrazne upozorniť, že v našom kraji žiadnu spaľovňu smetí nechceme,“ uviedli v tlačovej správe členovia petičného výboru, ktorí pred niekoľkými týždňami spustili petíciu s názvom Chceme Gemer bez spaľovne.

Podľa slov Attilu Annu, člena petičného výboru a poslanca Košického samosprávneho kraja, sa pre túto formu protestu rozhodli, pretože považujú za dôležité, aby hlas ľudí zaznel a bol smerovaný na adekvátne miesta.

„My si naozaj myslíme, že jedine táto blokáda pošle náš hlas priamo ku kompetentným orgánom. Čiže v Bratislave jednotlivé ministerstvá a všetky kompetentné orgány, ktoré majú čo povedať k vydávaniu jednotlivých povolení, musia vedieť náš postoj. Preto využívame túto formu,“ vysvetlil Anna.

Dodal, že petíciu proti spaľovni už podpísalo viac ako 5000 ľudí a predpokladajú, že v nasledujúcich dvoch týždňoch by ich počet mohol stúpnuť približne na 7000 až 8000. „Sám som veľmi milo prekvapený, aká je ochota ľudí podpisovať túto petíciu,“ podotkol člen petičného výboru.

Počas protestu a zablokovania cesty sa pri Soroške vytvorili dlhé kolóny vozidiel. Niektorí vodiči súhlasili s požiadavkou protestujúcich, iní však dávali hlasno najavo svoju nespokojnosť.