Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Noc literatúry v Bratislave prinesie čítanie na netradičných miestach

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Miestami čítaní budú vila holandského veľvyslanectva v duchu zero-waste, kultúrna platforma Foajé, Pisztoryho palác, klubovňa Múzea dopravy či prezidentský salónik na Hlavnej stanici.

Bratislava 8. mája (TASR) - Sériu čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov na miestach, ktoré sa bežne s literatúrou nespájajú, prinesie v Bratislave 16. mája 10. ročník Noci literatúry. Čítať sa bude na 14 miestach v okolí Štefánikovej ulice. TASR o tom informovala Petra Darovcová z Českého centra, ktoré v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi a veľvyslanectvami EUNIC a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku projekt organizuje.

"Čítať budú známi slovenskí herci – vždy v polhodinových intervaloch. Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto. Poradie, v akom miesta navštívia, si každý zvolí sám. Čítania sa na každom mieste zopakujú deväťkrát, preto si treba vopred premyslieť trasu," priblížila Darovcová.

Miestami čítaní budú podľa nej okrem iných vila holandského veľvyslanectva v duchu zero-waste, kultúrna platforma Foajé, Pisztoryho palác, klubovňa Múzea dopravy či prezidentský salónik na Hlavnej stanici. „Tento rok 'predskakuje' Noc literatúry literárnemu festivalu BRaK v Pisztoryho paláci, preto sme tam okrem čítaní umiestnili aj Poeziomat, ktorý sa vám prihovorí hlasmi českých a slovenských básnikov," poznamenala riaditeľka Českého centra Vilma Anýžová.

Do Noci literatúry sa zapojili úryvky zo slovenských prekladov autorov zo štrnástich európskych krajín. "Rok 2018 je Európskym rokom kultúrneho dedičstva, a keďže európske literárne kultúrne dedičstvo je nesmierne bohaté, už tradične sme veľmi radi podporili Noc literatúry, ktorá netradičnou formou upriamuje pozornosť na súčasnú literárnu scénu," dodáva vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Noci literatúry sa zúčastnia aj Banská a Považská Bystrica, Banská Štiavnica, Modra, Košice, Nitra, Senec, Trenčín, Trnava, Kežmarok, Žilina, Martin, Poprad, Levice, Piešťany a Liptovský Mikuláš. Podrobnosti o podujatí sú k dispozícii na facebookovej stránke a www.nocliteratury.cz. Projekt finančne podporil Bratislavský samosprávny kraj, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy.