Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Nitra chce mať na budove radnice zelenú strechu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Zelená strecha má zlepšiť hospodárenie s vodou v mestskej zástavbe, predovšetkým zadržiavaním a akumuláciou vody substrátom na ploche striech.

Nitra 18. apríla (TASR) - Časť strechy na budove Mestského úradu v Nitre má byť v budúcnosti zelená. Radnica pripravuje projekt, na ktorý chce získať viac ako 202.000 eur z európskych zdrojov. Mestskí poslanci už na svojom štvrtkovom rokovaní schválili podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Ako uviedol vedúci odboru projektového a strategického riadenia na mestskom úrade Vladimír Ballay, účelom realizácie extenzívnej zelenej strechy na budove radnice je úspora energií a zníženie emisií CO2. "Úprava striech budovy spočíva v odstránení vrstvy kameniva nad hydroizoláciou a pridaním zemného substrátu a koberca extenzívnej zelene," vysvetlil.

Zelená strecha má zlepšiť hospodárenie s vodou v mestskej zástavbe, predovšetkým zadržiavaním a akumuláciou vody substrátom na ploche striech. "Tým dochádza k zvlhčovaniu prostredia a zlepšovaniu mikroklímy počas horúcich letných dní. Zelená strecha ďalej znižuje nároky na potrebu chladenia v letných obdobiach elimináciou prehrievania strechy," konštatuje sa v projektovom zámere. Ako doplnil Ballay, zelené majú byť strechy na nižších častiach budovy mestského úradu. "Na vyššej časti sa počíta s osadením fotovoltických zariadení," dodal.