Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na živú krížovú cestu v Prešove prišlo doposiaľ najviac ľudí

Na snímke ľudia sa pozerajú na ukrižovanie Ježiša Krista počas Živej krížovej cesty v Prešove 29. marca 2024 na Veľký piatok. Foto: TASR - Veronika Mihalíková

Živá krížová cesta mala priniesť príležitosť na spoločné veľkopiatkové stíšenie sa, zamyslenie a duchovné prežitie Kristovho utrpenia.

Prešov 29. marca (TASR) - V uliciach Prešova sa na Veľký piatok opäť konala tradičná živá krížová cesta. Ako pre TASR za organizátorov povedal rímskokatolícky farár Peter Gombita, išlo o 16. ročník tohto veľkonočného podujatia, pričom sa na ňom zúčastnilo 3000 až 4000 ľudí, čo je dosiaľ najviac.

Živá krížová cesta mala priniesť príležitosť na spoločné veľkopiatkové stíšenie sa, zamyslenie a duchovné prežitie Kristovho utrpenia. Gombita vyzdvihol, že vzhľadom na množstvo ľudí išiel z davu pokoj. "Tá atmosféra prispieva k tomu, aby sme sa zamysleli nad tým, čo dobré sme urobili, ako napraviť to, čo sme pokazili, akou cestou chceme ísť, prečo Ježišovi Kristovi toľko ubližovali a aké veľké je zlo, ktoré človek dokáže spôsobiť tomu druhému," povedal.

Pripomenul, že v súčasnosti je často nálada v rodinách, v spoločnosti či vo svete napätá. Aj preto sa podľa neho prišlo pozrieť na oživenie najsilnejšieho kresťanského príbehu do centra mesta zrejme rekordné množstvo divákov. "Zažívame smútok, nostalgiu, nepochopenie a začína sa nám žiť ťažšie - aj keď máme viacej chleba a klobásy či modernejšie veci," uviedol s tým, že ak človeka bolí duša a cíti prázdnotu, neraz sa obracia aj na vieru.

"Ak chcú ľudia nájsť pokoj, musia si uvedomiť hodnotu života, že je to veľký dar. Ak chcú byť šťastní, musia sa pričiniť o šťastie iných, robiť dobro, pomáhať, budovať vzťahy. Každý sa bude potom cítiť lepšie," pripomenul Gombita.

Podľa jeho slov je sila živej krížovej cesty, ktorá sa podobá divadlu, v tom, že ide zároveň o modlitbu, zobrazenie toho, čo Kristus hovoril, a aj hlboký zážitok.

Na jej príprave a realizácii sa podieľali dobrovoľníci z farnosti Prešov - Nižná Šebastová, nezisková organizácia Oáza - nádej pre nový život, Park kultúry a oddychu v Prešove a mesto Prešov.