Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na veži hradu Šariš pribudol ďalekohľad

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na najvyššom mieste hradu, donjone, bol osadený v uplynulých dňoch.

Veľký Šariš 15. októbra (TASR) – Návštevníci hradu Šariš si môžu pozrieť jeho okolie cez ďalekohľad. Na najvyššom mieste hradu, donjone, bol osadený v uplynulých dňoch.

Mesto Veľký Šariš je členom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš a každý rok má možnosť čerpať určitú sumu z jej rozpočtu. Pre rok 2019 sa radnica rozhodla, že z dotácie a z vlastných zdrojov bude financovať kúpu ďalekohľadu na hrad Šariš.

"OOCR Región Šariš urobila verejné obstarávanie, kúpila ďalekohľad a uzavrela zmluvu o využívaní ďalekohľadu. Pred pár dňami bol ďalekohľad dodaný a namontovaný na najvyššie miesto, na donjone," uviedol správca hradu Ladislav Babuščák.

Pomocou ďalekohľadu môžu návštevníci vidieť lepšie do širokého okolia a budú vidieť aj to, čo voľným okom nie je viditeľné.

"Priblíženie ďalekohľadu je 20-násobné. Bol zakúpený aj s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR," uviedol Branislav Švorc z OOCR.

"Verím, že aj takými malými krokmi prilákame na náš hrad ešte viac turistov. O podporu turizmu v našom meste sa budeme usilovať naďalej. Hrad sa za posledné roky veľmi zatraktívnil. Veľa prác sa urobilo aj počas tohtoročnej sezóny," dodal primátor Veľkého Šariša Viliam Kall.