Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na Strednej škole scénického výtvarníctva sa v pondelok štrajkovalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Študenti a učitelia požadujú zmenu správania vedenia školy voči študentom, zrušenie podľa nich nezmyselných príkazov a zákazov či hĺbkovú kontrolu faktúr.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Na Strednej umeleckej škole scénického výtvarníctva (po novom aj Škola umeleckého priemyslu) na Sklenárovej ulici v Bratislave sa v pondelok štrajkovalo. Študenti a učitelia požadujú zmenu správania vedenia školy voči študentom, zrušenie podľa nich nezmyselných príkazov a zákazov či hĺbkovú kontrolu faktúr. Spomína sa tiež neprofesionalita, finančná netransparentnosť i absencia odborných kvalifikovaných učiteľov.

"Sme schopní komunikovať a rešpektovať tých, ktorí majú našu dôveru. Pán riaditeľ s vedením ju už stratili. Sme v strese a chceme zmenu, toto je prvé volanie o pomoc," uviedla pre TASR štrajková koordinátorka Monika Mečárová. Poznamenala, že ak počas týždňa nenastanú zmeny a tlak na nich sa nezníži, rodičia, ktorí študentov podporujú, chcú adresovať vedeniu školy otvorený list. Nie sú pritom vylúčené ani ďalšie štrajky.

Okrem neprofesionality, finančnej netransparentnosti či faktúr, ktoré nekorešpondujú so skutočným stavom v škole, poukazujú študenti aj na havarijný stav budovy školy, absenciu kvalifikovaných učiteľov, chýbajúci odborný materiál a pomôcky či sanitárne potreby. Kritizujú tiež neprofesionálny prístup k sťažnostiam žiakov a rodičov, ponižovanie a šikanu, extrémne prísne tresty za prezuvky či meškanie. Nepozdáva sa im ani fakt, že chýba študentská rada, ale tiež vrátnici a upratovačky v budovách školy.

"Študenti by však najradšej celé vedenie vymenili, pretože sa obávajú, že staré nebude schopné prijať zmeny a pochopiť, že škola je priestor na kvalitnú výučbu a prípravu na budúce povolanie, kam chodia študenti radi," doplnila Mečárová.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý je zriaďovateľom školy, nemal podľa hovorkyne Lucie Forman vedomosť o pripravovanom štrajku, neeviduje zatiaľ ani žiadne sťažnosti a podnety zo strany študentov, rodičov, pedagógov či vedenia školy. „Tie neboli predostreté ani na Rade školy, ktorej členmi sú aj zástupcovia študentov, rodičov a pedagógov,“ poznamenala Forman.

V súčasnosti podľa nej vykonáva Útvar hlavného kontrolóra BSK na škole plánovanú kontrolu, ktorú schválili poslanci Zastupiteľstva BSK. K téme financií sa tak kraj zatiaľ vyjadrovať nemôže. Aj keď všetky školy, ktorých zriaďovateľom je BSK, majú samostatnú právnu subjektivitu, je kraj pripravený poskytnúť štrajkujúcim študentom priestor pre dialóg. Vedenie školy zatiaľ na otázky TASR neodpovedalo.