Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Mestské lesy v Bratislave nebudú používať žiadne chemické postreky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zákaz chemických postrekov zároveň prispeje ku kvalite medu, ktorý sa v mestských lesoch vyrába.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Mestské lesy v Bratislave sa v stredu ako prvé lesy na Slovensku oficiálne stali zónou bez pesticídov. Verejne totiž deklarovali, že na svojom území nepoužívajú a ani nikdy nebudú používať chemické postreky. Riaditeľ organizácie Mestské lesy v Bratislave Matej Dobšovič to vysvetľuje najmä zachovaním priestoru pre nerušený a zdravý oddych obyvateľov mesta.

Zákaz chemických postrekov zároveň prispeje ku kvalite medu, ktorý sa v mestských lesoch vyrába. "Máme až dve včelnice, ktoré okrem produkcie medu slúžia aj na ekologickú výchovu pre deti. Používanie pesticídov má negatívny vplyv nielen na včely, ale aj na ostatný užitočný hmyz, ako sú čmeliaky či motýle," uviedla Jana Znášiková, ktorá má v organizácii na starosti lesnú pedagogiku a včelárstvo.

Rozhodnutie mestských lesov privítalo aj občianske združenie Zóny bez pesticídov. "Negatívny dopad pesticídov na ľudské zdravie a ekosystém je dosiaľ málo preskúmaný, preto pokladáme za nesmierne dôležité upúšťať od ich používania. Veríme, že zapojenie mestských lesov v Bratislave do projektu Zóny bez pesticídov poskytne množstvo inšpirácií, ako bojovať proti "škodcom" prírode šetrným a nechemickým spôsobom, a motivuje ďalších správcov alebo majiteľov lesov, aby sa pridali," konštatoval Ivan Iľko zo združenia.