Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Ľudia v Dražovciach sa sťažujú na asociálov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Problémy s neprispôsobivými občanmi tu narástli do takej miery, že sa ľudia boja chodiť do kostola, mladé dievčatá už radšej nechodia autobusmi a potraviny sú niekoľko týždňov zatvorené.

Nitra 14. septembra (TASR) – Obyvatelia nitrianskej mestskej časti Dražovce tvdia, že sú zúfalí. Problémy s neprispôsobivými občanmi tu podľa ich slov narástli do takej miery, že sa boja chodiť do kostola, mladé dievčatá už radšej nechodia autobusmi a miestne potraviny sú kvôli neustálym krádežiam a atakom voči personálu niekoľko týždňov zatvorené.

Dražovce boli ešte pred niekoľkými rokmi pokojnou mestskou časťou, v ktorej si pre jej vidiecky ráz kupovalo alebo stavalo domy veľa obyvateľov Nitry. Dnes sa podľa nich situácia zmenila. Ako na nedávnom verejnom zhromaždení v miestnom kultúrnom dome viacerí skonštatovali, Dražovce ovládli asociáli. Sťažujú sa, že na túto okrajovú mestskú časť radnica zabúda a pripomínajú, že jedna bezpečnostná kamera či dvojčlenné hliadky mestskej polície nie sú odpoveďou na kriminalitu, ktorá tu bujnie.

Podľa slov mestského poslanca za Dražovce Pavla Vargu sa tu počet neprispôsobivých obyvateľov neustále zvyšuje. K zlepšeniu bezpečnostnej situácie podľa neho neprispel ani vznik blízkeho strategického parku, v ktorom sídli Jaguar Land Rover a ďalšie podniky. „Takže teraz nám pribudli aj cudzinci z Albánska, Rumunska, či Srbska. My sa tomu v zásade nebránime a chápeme, že aj oni musia niekde bývať. Faktom ale je, že majú tiež svojské správanie, ktoré neprispieva k zlepšeniu života v Dražovciach."

Ako však zdôraznil, za súčasnú situáciu, kedy sa ľudia boja vychádzať na ulicu, môžu domáci asociáli. „Oni vedia, čo si môžu dovoliť. Babky, ktoré ráno a večer idú do kostola, sú slovne aj fyzicky napádané. Deťmi! Množstvom malých detí, voči ktorým sa nevedia ohradiť a účinne brániť. Mladistvé dievčatá, ktoré chodia do školy, sa boja chodiť autobusmi a musia ich voziť rodičia. Môžem povedať, že v Dražovciach sa nekradne, tam sa rabuje. Váľajú sa ploty, zlodeji trhajú aj nezrelé ovocie, ktoré potom pozahadzujú. Zoberú všetko, ovocie, zeleninu a potom to roznášajú a predávajú po dedine," popisuje situáciu Varga.

Podľa jeho slov sú ľudia v Dražovciach zúfalí. Mnohí na nedávnom verejnom zhromaždení hovorili o tom, že nitriansky magistrát i štát na nich úplne zabudli, a preto musia vziať veci do svojich rúk. Keď im nepomohla mestská ani štátna polícia, rozhodli sa obrátiť na Slovenských brancov. „Mali sme vo viniciach strážnika, no teraz sme poprosili o pomoc Slovenských brancov, aby sa čiastočne postarali o bezpečnosť našich viníc. Ja sa toho nebojím," povedal Varga.

Podľa jeho slov už Dražovčania prednášajú sťažnosti dosť dlho. „Musí prísť doba, kedy sa urobí radikálny rez. My sme ho už urobili. Zhromaždili sme 1000 podpisov pod petíciou a spravili občianske združenie, ktoré chce pracovať na lepšom živote v Dražovciach. Neprispôsobiví ľudia u nás obývajú plochy, ktoré im nepatria. Občianske združenie Pre Dražovce vzniklo na to, aby tieto majetky skúpilo od ich skutočných vlastníkov a aby potom vedeli odtiaľ dostať tých, ktorým nepatria. Peniaze na výkup sa získavajú formou dobrovoľnej pôžičky, ktorá je vratná na základe schopnosti dlžníka," vysvetlil Varga.

Obyvatelia Dražoviec tiež očakávajú, že nitriansky magistrát zaujme zodpovedné stanovisko aj k ich petícii. Okrem iného v nej žiadajú revitalizovať mestskú časť Nitra – Dražovce ako tradičnú dedinu s využitím jej prírodných, historických a kultúrnych hodnôt a dodržať verejný prísľub primátora na verejnom zhromaždení 16. 12. 2015, že sa v Dražovciach, ako mestskej časti najviac zasiahnutej výstavbou závodu Jaguar Land Rover, preinvestujú štyri milióny eur.

Signatári tiež požadujú, aby mestská polícia prijaté oznámenia nebagatelizovala, ale ich prešetrila bez zverejňovania oznamovateľa, aby kompetentné mestské orgány zvýšili preventívne aktivity v oblasti drogovej závislosti a kriminality. Žiadajú tiež zvýšenie počtu kamier v mestskom kamerovom systéme, nelegalizovanie čiernych stavieb, preskúmanie efektivity vzdelávania v miestnej základnej škole a tiež, aby sa z Dražoviec stal samostatný mestský volebný obvod.