Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Výlet do Tatier sa dvojici stal osudným

Snímka zo záchrannej akcie. Foto: FB Horská záchranná služba

Žena spadla približne z 200 metrov. Po páde bola doudieraná, ale schopná privolať pomoc.

Žiar 12. októbra (TASR) - Život muža si v sobotu popoludní vyžiadal pád z hrebeňa blízko Baníkovej ihly v Západných Tatrách. Jeho žena utrpela pri páde viaceré zranenia. Dvojici turistov pomáhali horskí i leteckí záchranári. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na svojej internetovej stránke.

Žena spadla približne z 200 metrov. Po páde bola doudieraná, ale schopná privolať pomoc. Záchranárom oznámila aj pád jej muža, ktorý bol nižšie. Nemala s ním ani zvukový, ani vizuálny kontakt. "Horskí záchranári požiadali o súčinnosť posádku vrtuľníka, ktorá v ústí Žiarskej doliny zobrala záchranára HZS na palubu. Zároveň odišla skupina záchranárov na pomoc po zemi. Po prílete na miesto bol záchranár vysadený pri mužovi, ktorému už pomôcť nemohol," priblížili horskí záchranári.



Záchranár podľa nich následne vyliezol k žene, ktorú spolu s ním evakuovali z terénu a letecky previezli do ústia Žiarskej doliny. "Vrtuľník leteckých záchranárov odviezol zranenú Slovenku do popradskej nemocnice. Skupina horských záchranárov postupovala po zemi pripraviť na transport telesné pozostatky spadnutého muža. Tieto evakuovala Letka Ministerstva vnútra SR," dodali.

Záchrannej akcie sa zúčastnilo 20 príslušníkov HZS.