Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Cenu nadácie Vrba-Wetzler udelili in memoriam Jozefovi Ondriášovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Viac ako 70 ľudí vykročilo v pondelok (6.8.) z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau na spomienkový pochod.Účastníci putovali z väčšej časti po území Poľska, smerom ku hranici so SR.

Žilina 13. augusta (TASR) – Nadácia Vrba-Wetzler udelila v sobotu (11.8.) cenu in memoriam Jozefovi Ondriášovi, policajnému úradníkovi zo Sniny, ktorý nezištne pomohol dvom utečencom Arnoštovi Rosinovi a Cz. Mordowiczowi. Udeľovanie ceny, ktorú prebrali za Ondriáša členovia rodiny, bolo súčasťou záverečného programu pešieho pochodu z Auschwitzu do Žiliny Vrba-Wetzler Memorial.

Viac ako 70 ľudí vykročilo v pondelok (6.8.) z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau na spomienkový pochod. "Kopíroval zhruba 130 kilometrov dlhú trasu dvoch slovenských Židov Rudolfa Vrbu (Waltera Rosenberga) a Alfreda Wetzlera, po ktorej za dramatických okolností v apríli 1944 úspešne ušli peši z koncentračného tábora na Slovensko do obce Skalité. Neskôr pokračovali vlakom do Žiliny," uviedol Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).

Účastníci zo Slovenska, Česka, Veľkej Británie, Francúzska a iných krajín putovali z väčšej časti po území Poľska, smerom ku hranici so Slovenskom. "Podobný pochod sa už druhý rok po sebe uskutočnil aj na začiatku júla 2018. Trasa pochodov je vytýčená podľa opisov úteku v dvoch knihách samostatne publikovaných Wetzlerom a Vrbom, s odborným výkladom profesionálneho sprievodcu Róberta Schmidta," dodal Švec.

Účastníci pochodu sa v sobotu (11.8.) stretli na poľsko-slovenskej hranici v Zwardoni pri pamätníku pochodu, vytvoreného slovenským sochárom Ferom Guldanom, ktorý ho tam osobne osadil pri prvom pochode v roku 2014. Pochod potom pokračoval do obce Skalité, kde na priečelí vlakovej stanice predseda Židovských náboženských obcí v Žiline Pavel Frankl slávnostne odhalil pamätnú tabuľu venovanú odvahe Ondreja Čaneckého a obetiam deportácií židovských občanov Slovenska do nacistických vyhladzovacích táborov v roku 1942.

Z Kysúc sa pochod vlakom, podobne ako kedysi Vrba s Wetzlerom, presunul do Žiliny. Na Hollého ulici účastníci navštívili bývalý židovský starobinec a autentické podpivničené priestory, v ktorých dvaja hrdinovia napísali správu o skutočnom cieli deportácií Židov, ktorým bolo masové vyvražďovanie. Záver pochodu sa konal v Novej synagóge v Žiline, kde okrem príhovoru Pavla Frankla diskutovali účastníci pochodu v moderovanom rozhovore. Po udelení ceny Nadácie Vrba-Wetzler Memorial sa v priestoroch synagógy premietali dokumentárne filmy Zachor a Kroky na hrane, doplnené o vystúpenie huslistky a speváčky Miriam Kaiser.

Podujatie už piaty rok organizuje česká a slovenská pobočka ICEJ v spolupráci s Fedorom Gálom. Partnerom projektu je Nadácia Milana Šimečku a o.z. Stanica Žilina-Záriečie.