Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V lokalite Malí záhradkári sa neodporúča piť vodu zo studní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dôvodom je znečistenie prostredia a podzemnej vody, čo potvrdili aj geologické práce v rámci prieskumu pravdepodobnej environmentálnej záťaže Bratislava-Ružinov-Prístav, ktorá je monitorovaná.

Bratislava 23. mája (TASR) – V bratislavskej záhradkárskej lokalite "Malí záhradkári" neodporúča spoločnosť Verejné prístavy konzumovať vodu z lokálnych studní, ani na daných pozemkoch dopestovávať si zeleninu. Dôvodom je znečistenie horninového prostredia a podzemnej vody, čo potvrdili aj geologické práce v rámci prieskumu pravdepodobnej environmentálnej záťaže Bratislava-Ružinov-Prístav, ktorá je pravidelne monitorovaná.

"Aj keď namerané hodnoty neprekračujú povolené limity a nie sú bezprostrednou hrozbou, na základe doterajších zistení naša spoločnosť neodporúča piť vodu zo studní na uvedených pozemkoch a pestovať poľnohospodárske plodiny určené na samozásobovanie," uviedol hovorca spoločnosti Martin Kontúr. Predmetné pozemky odporúča využívať iba na rekreačné účely. "Všetky dotknuté osoby v súčasnosti kontaktuje listom," doplnil Kontúr.

Environmentálna záťaž pôdy a podzemných vôd je zo strany Ministerstva životného prostredia SR dlhodobo monitorovaná. V rámci geologických prác sa potvrdilo znečistenie horninového prostredia pásma prevzdušnenia a pásma nasýtenia, a tiež znečistenie podzemnej vody presahujúce intervenčné kritérium smernice envirorezortu. Ten má záťaž monitorovať do roku 2020. Vtedy sa má na základe nameraných zistení rozhodnúť o prípadnej sanácii lokality.

Spoločnosť Verejné prístavy, a.s., v týchto dňoch zároveň začala vyzývať svojich nájomníkov, klientov v predmetnej lokalite, na uzatvorenie dohody o urovnaní a novej nájomnej zmluvy. K úprave nájomného dochádza po desiatich rokoch fungovania spoločnosti. "Spoločnosť sa aktuálne rozhodla zreálniť výšku nájomného s ohľadom na súčasné trhové podmienky zohľadňujúce aj pravdepodobnú environmentálnu záťaž," dodal Kontúr.